22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePământenii... de pe Marte

Pământenii… de pe Marte

Primele forme de viaţă de pe Terra au apărut de fapt pe Marte şi au ajuns pe Pământ prin intermediul meteoriţilor, informează corriere.it. Ce puţin aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de geochimistul Steven Benner. Acesta, împreună cu echipa sa de la Westheimer Institute for Science and Technology din Gainesville, Florida, susţine că primele forme de viaţă nu au apărut pe Pământ. Un element crucial pentru apariţia vieţii se găseşte într-un singur loc din Sistemul Solar, şi anume la suprafaţa planetei Marte. Acesta spune că „seminţele“ din care au apărut formele de viaţă au ajuns probabil pe Terra prin intermediul unor meteoriţi desprinşi din Marte în urma unor coliziuni sau erupţii vulcanice. Profesorul Benner este de părere că o variantă minerală oxidată a elementului molibden – crucială pentru apariţia formelor de viaţă – nu se găsea decât pe Marte. Despre această variantă minerală oxidată a molibdenului se crede că a fost elementul catalizator care a ajutat moleculele organice să se dezvolte în primele forme de viaţă.
„În plus, studii recente au arătat că aceste condiţii potrivite pentru apariţia formelor de viaţă pot exista încă pe Marte“, a mai spus Benner, care a explicat că varianta minerală oxidată a molibdenului influenţează modul de formare a structurilor vii.
Această variantă a molibdenului nu ar fi putut exista pe Pământ în momentul în care au apărut primele forme de viaţă, pentru că, în urmă cu trei miliarde de ani, suprafaţa Terrei conţinea foarte puţin oxigen, spre deosebire de Marte. În opinia lui Benner, toate aceste dovezi arată că, cel mai probabil, viaţa a apărut pe Pământ adusă de pe Marte cu ajutorul meteoriţilor. Specialistul american afirmă că la ora actuală cercetătorii se confruntă cu două paradoxuri în ceea ce priveşte modul în care formele de viaţă au apărut pe Terra. Primul este numit de Benner „paradoxul gudronului“ – toate formele de viaţă sunt făcute din materii organice, dar, dacă se adaugă energie (căldură, lumină etc.) moleculelor organice şi sunt lăsate să se manifeste, ele nu vor crea viaţă, ci se vor transforma în gudron, petrol etc.
„Anumite elemente par capabile să controleze tendinţa materiilor organice de a se transforma în gudron, în mod particular borul şi molibdenul, deci credem că mineralele care conţin ambele elemente sunt fundamentale pentru începutul vieţii“, a spus profesorul, precizând că analizele recente ale unui meteorit provenind de pe Marte au arătat că acesta conţinea bor, un element-cheie pentru menţinerea vieţii.
Pe de altă parte, al doilea paradox este acela că formele de viaţă ar fi trebuit să se lupte să supravieţuiască pe Terra, la momentul apariţiei, pentru că pe atunci Pământul era cel mai probabil acoperit în totalitate de apă. Acest lucru ar fi împiedicat existenţa unei concentraţii optime de bor – care în prezent se găseşte numai în zone foarte aride. De asemenea, apa este corozivă pentru ARN (acid ribonucleic), despre care cercetătorii cred că este prima moleculă genetică ce a apărut pe Terra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS