5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoartea ultimilor generali ai Craiovei

Moartea ultimilor generali ai Craiovei

Ultimii doi generali din Craiova decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul“, din cei cinci la nivel naţional, Ciprian Gustav Marin şi Constantin Nicolesco, au plecat în lumea celor drepţi în cursul acestei luni. Cel dintâi a participat la luptele pentru cucerirea Odesei, în Regimentul 54 în cadrul Diviziei 1 Prelipceni, având comanda bateriei 3. A fost decorat cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul“ şi crucea de fier germană pentru fapte de eroism, cu ocazia luptelor din ziua de 2 octombrie 1941, când Odesa a fost cucerită. În anul 1942 a participat la luptele din Cotul Donului. A fost decorat cu Ordinul „Coroana României cu spadă“ şi Medalia „Virtutea Militară“. În anul 1943 a fost avansat căpitan şi decorat cu spadă, iar în 1946 avansat maior. Pe 24 mai 1950 a fost trecut în retragere cu gradul de soldat, ca duşman al noii ordini comuniste. În 1956 şi-a recăpătat gradul de maior în rezervă.
Plecarea generalului în retragere Ciprian Gustav Marin într-o lume mai bună vine după ce, cu câtva timp în urmă, un alt general, Constantin Nicolesco, tot din Craiova, care purta cu mândrie acelaşi Ordin „Mihai Viteazul“ pornea pe drumul fără întoarcere.
Generalul Constantin Nicolesco s-a născut în primăvara anului 1916. După şcoala primară din Bila şi după Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov, a urmat Şcoala pregătitoare de ofiţeri de la Bucureşti, într-o promoţie de excepţie din care a făcut parte şi Regele Mihai. Frontul de vest, apoi campania din est, cu luptele de la Novorssiisk şi Krasnodar, Kuban şi, mai târziu, în 1943, în Crimeea, nu i-au rămas necunoscute.
Ei sunt ultimii generali ai Craiovei.
Nu ai cum să nu le fi memorat figurile, în pelerine albe, care le defineau rolul şi sacrificiul. Anii care s-au scurs peste ei le îngreunau mişcările. Ridicau mâinile la şapcă şi salutau cu deferenţă, la fiecare manifestare importantă la care erau invitaţi, căci trecea armata română. Sprijinindu-se de un baston încrustat sau de cotul unui camarad, ultimii generali priveau într-un fel anume tricolorul, căci el îi însoţise odinioară pe câmpul de bătălie. Ei sunt eroii patriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS