10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Fotbal… pe pâine

Având în vedere că mai toate campionatele naţionale de fotbal din Europa se pregătesc să înceapă sau au început deja, suporterilor li se recomandă să fie foarte atenţi la alimentaţie, în cazul în care echipa lor de suflet nu are tocmai evoluţia dorită, relatează lastampa.it. Din câte se pare, potrivit unui studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă francezi, pentru suporteri, înfrângerea echipei favorite coincide cu consumul unei mai mari cantităţi de alimente nu prea sănătoase, cu multe grăsimi, de cele mai multe ori de tip saturate şi, aşadar, şi cu un exces de zahăr. După înfrângerea suferită de echipa de suflet, dezamăgirea şi furia acumulate în timpul celor 90 de minute îi determină, din câte se pare, pe fani să se refugieze spre mâncărurile grase şi hipercalorice, acest fapt având la bază creşterea nivelului de adrenalină, într-o primă fază, şi mai apoi a nivelului de insulină, care are o acţiune de îngrăşare, lipogenă (formarea de grăsimi). O victorie în schimb îi face pe fani să opteze pentru o alimentaţie mai sănătoasă, pentru că reduce producţia de insulină din sânge, astfel că senzaţia de foame scade şi suporterii par atraşi şi de mâncărurile mai uşoare şi cu un conţinut redus de grăsimi.  Concret, o înfrângere echivalează cu o creştere cu 16% a consumului de grăsimi saturate în a doua zi după eveniment, în timp ce o victorie ajută la scăderea apetitului de produse hipercalorice cu aproximativ 9%.  Cercetătorii de la Insead Business School din Fontainebleau, al căror studiu a fost dat publicităţii de revista Psychological Science, au demonstrat că un meci pierdut poate influenţa în mod negativ alimentaţia din a doua zi după meci, de obicei luni sau în ziua după orice meci internaţional.
După ce au analizat modul de alimentaţie al suporterilor din două oraşe diferite, după meciurile din cadrul National Football League, s-a constatat că suporterii echipei învinse au tendinţa să „îşi înece amarul“ în măncăruri grase şi în dulciuri. Tendinţa de a opta pentru alimente grase în cazul înfrângerii echipei de suflet a fost confirmată şi de datele franceze. În acest caz, suporterilor li s-a cerut să ţină un jurnal despre a doua zi după un meci, indiferent dacă echipa preferată a câştigat sau a pierdut.
Astfel, s-a constatat că cei care asistaseră la înfrângerea propriilor favoriţi au recunoscut că au mâncat cartofi prăjiţi foarte săraţi, mâncăruri bogate în sosuri şi sare, alimente cu un conţinut ridicat de unt şi smântână, nefiind deloc interesaţi de alimente sănătoase precum fructele sau legumele. Acestea din urmă au fost însă pe placul suporterilor mai norocoşi, care au asistat la o victorie a echipei de suflet. În plus, dacă victoria sau înfrângerea se înregistra în ultimele minute de joc împotriva unei echipe de aceeaşi valoare sau ceva mai bună, tendinţa de a se refugia în „junk food“ sau, dimpotrivă în mâncare sănătoasă, era şi mai accentuată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS