13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape totul despre ucenicia la locul de muncă

Aproape totul despre ucenicia la locul de muncă

Legea care reglementează ucenicia la locul de muncă a fost definitivată şi publicată în Monitorul Oficial. Principalele modificări legislative au avut în vedere clauzele contractului individual de muncă, precum şi obligaţiile suplimentare ale angajatorului.
Ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să îşi completeze bagajul de cunoştinţe teoretice, pornind de la situaţii profesionale reale, concrete, care vor implica asumarea unei ocupaţii, direct la locul de muncă. Totodată, legea prevede ca ucenicul să primească un coordonator de practică, care să îl îndrume în vederea dobândirii competenţelor profesionale necesare.
Înscrierea la locul de practică se face pe baza unui contract individual de muncă, de tip particular, încheiat pe durata determinată, în baza căruia ucenicul garantează pregătirea sa profesional sub autoritatea unui angajator, care este obligat, totodată, să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.
Semnarea contractului de ucenicie se face în temeiul respectării reglementărilor Legii nr. 53/2003 din Codul Muncii şi se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, şi se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
De asemenea, în contractul de ucenicie sunt prevăzute şi clauze referitoare la denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul, la denumirea furnizorului de formare care desfăşoară programul de formare profesională, la locul de muncă, prevederi referitoare la numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia, la durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă, la obligaţiile suplimentare ale angajatorului şi, totodată, la cele ale ucenicului.
În ceea ce priveşte durata contractului de ucenicie, aceasta se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Astfel, dacă practicantul doreşte dobândirea unei calificări de nivel 1, perioada de ucenicie nu trebuie să fie mai mică de 12 luni, dacă acesta urmăreşte dobândirea unei calificări de nivel 2, perioada de pregătire nu trebuie să fie mai mică de 24 de luni, iar dacă acesta are în vedere obţinerea unei calificări de nivel 3, termenul de pregătire nu trebuie să se situeze sub 36 de luni.
În urma acestui contract, ucenicul este obligat să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu prevederile contractului de ucenicie, să participe la pregătirea teoretică şi practică corespunzătoare programului de formare profesională, să susţină şi să promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică şi practică, în vederea obţinerii certificatului de calificare profesională.
De asemenea, angajatorul este obligat să asigure ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporţional cu timpul lucrat, să îi asigure pregătirea practică necesară calificării în care ucenicul se formează profesional, şi să îi asigure finanţarea programului de formare profesională, dacă acest program nu este finanţat din alte surse.
Legea mai prevede ca finanţarea formării profesionale prin ucenicie, la locul de muncă, să se realizeze din resursele proprii ale angajatorilor, din sponsorizările persoanelor fizice şi/sau juridice, din fondurile structurale europene, din bugetul asigurărilor de şomaj şi din alte surse legale, precum taxe, donaţii etc. Totodată, suma lunară primită de angajatori va fi proporţională cu timpul efectiv lucrat de ucenic şi se va acorda şi în perioada de concediu anual al ucenicului.
Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Prevederile anterioare nu se aplică perioadei de probă, de maximum 30 de zile, prevăzută în contract şi nici perioadei în care raporturile de muncă sunt suspendate.
Raluca Pancu-
Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS