16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să furi apa oprită?!

Cum să furi apa oprită?!

În Craiova, rău-platnicii la întreţinere au fost aspru „pedepsiţi“ în această săptămână de către furnizorii de utilităţi. Când afară sunt 40 de grade Celsius la umbră, proprietarilor din cadrul a două asociaţii, 14 – 1 Mai şi 24 Craioviţa Nouă, li s-a sistat furnizarea apei reci şi calde. Întreruperea apei reci s-a făcut din cauza datoriilor, Asociaţia nr. 14 – 1 Mai având o restanţă la furnizorul de apă al oraşului de 2.085.602 lei, iar Asociaţia nr. 24 Craioviţa Nouă, 1.449.599 de lei. Apa caldă este oprită în întreg oraşul pe motiv că Uzina Electrică II (CET Şimnic) va efectua revizia anuală a reţelei de agent primar.
Mai că îţi vine să le plângi de milă bieţilor craioveni care stau aşa, pe uscat, fără apă caldă şi apă rece pe o căldură de te topeşti. Am încercat şi noi să-i întrebăm pe aceşti oameni chinuiţi de căldură şi sete cum se descurcă fără picătură de apă la robinete. Prima oprire am făcut-o la blocul 66 F din Craioviţa Nouă. O locatară de la parter ne spune prin uşa întredeschisă că blocul are apă. Ciudat, reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia (CAO) ştiu altceva! „În prezent, două asociaţii de proprietari au apa rece sistată: 14 – 1 Mai şi 24 Craioviţa Nouă, acestea au mari datorii către noi“, a precizat Constantin Mitriţă, directorul CAO. Adică, în prezent, Compania ştie că nu furnizează apă rece câtorva sute de apartamente, dar acestea au apă.
Aceeaşi asociaţie, alt bloc, 99A scara 4. Un locatar de la parter susţine că are apă. „Avem apă rece, caldă nu este în tot oraşul. Rece nu am avut vreo două săptămâni, dar ne-a racordat cineva, nu ştiu dacă este de la Companie sau altcineva, dar avem apă“, spune proprietarul.
Nici la Asociaţia nr. 14 din 1 Mai proprietarii nu stau pe uscat, apa rece curge la robinet. Acest lucru este confirmat de proprietarii din blocul S24, unul din multele blocuri ale asociaţiei. Deci, teoretic, aceste asociaţii nu au nici apă rece, nici apă caldă, faptic – apa rece curge la robinete.

Metoda „mosorul“

Descurcăreţi de felul lor, când s-au văzut cu robinetele uscate, restanţierii nu s-au grăbit să plătească, ci au găsit o metodă de adus apa la robinet. Explicaţia ne-o oferă chiar directorul Companiei de Apă Oltenia, Constantin Mitriţă: „Este un fenomen pe care l-am descoperit şi anul trecut. Le sistăm apa rău-platnicilor, iar ei găsesc diverse metode de rebranşare. Apelează la persoane care se pricep şi intră în subsol şi deschid robineţii, apoi blochează intrarea în subsol şi nu mai permit accesul oamenilor mei. Chiar şi acolo unde le ridicăm apometrele, ei se branşează ilegal. În locul acestuia pun o bucată de conductă, dau drumul la apă şi consumă ilegal. Asta este metoda «mosorul», din ce am înţeles. În plus, apelează şi la angajaţii de la PT-uri, vorbesc cu ei şi aceştia le dau apă rece pe conducta de apă caldă, că tot nu li se mai furnizează agent termic. Anul trecut, în Craioviţa Nouă ne-am dus cu poliţia peste ei. Şi acum angajaţii companiei fac verificări. Astfel de probleme le avem şi cu locatarii, şi cu agenţii economici“, spune Constantin Mitriţă, directorul CAO.
În concluzie, cine poate fură, cine e fraier plăteşte!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS