3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu mai ascundeţi gunoiul... în parc!

Nu mai ascundeţi gunoiul… în parc!

Prin câte a trecut de-a lungul timpului, Parcul „Romanescu“ din Craiova numai groapă de gunoi pentru resturile din cimitirele oraşului nu ajunsese! Parcă ne întoarcem în timp, în anii 1890, atunci când parcul era unul dintre cele mai insalubre locuri ale oraşului, aici găsindu-se chiar grajdurile primăriei. Ca şi când nu ar fi fost suficient că, în urmă cu două luni, administratorul parcului, RAADPFL Craiova, a permis depozitarea molozului şi pământului de la dezafectarea liniei de tramvai, acum a aruncat aici şi tonele de gunoi rezultat în urma curăţeniei făcute în cimitirele din oraş.
Resturi vegetale, coroanele mortuare, buchete de flori uscate, lumânări, cartoane şi materiale plastice zac aruncate pe zeci de metri pătraţi în zona Hipodromului. Chiar dacă această parte a parcului nu este amenajată, RAADPFL-ul nu trebuie să uite că grădina Romanescu este al treilea parc natural ca mărime din Europa şi cel mai mare şi mai cunoscut parc al oraşului. Iar Parcul „Romanescu“ este înainte de toate recunoscut ca monument istoric.
RAADPFL-ul a ales varianta „gunoiului sub preş“, adică s-a lăudat în primăvară că a făcut curăţenie „lună“ în cimitirele Ungureni şi Sineasca. Toate bune şi frumoase, dar zecile de tone de mizerie au ajuns în parc, când ar fi fost normal să fi fost duse la groapa de gunoi a oraşului şi distruse. Numai că gunoaiele sunt în parc din luna martie a acestui an.

E în spate, dar se vede!

Chiar dacă această parte a Parcului „Romanescu“ nu este amenajată, craiovenii rătăcesc uneori pe aleile neîngrijite, unii îşi plimbă animalele de companie, alţii aleg să facă mişcare. Pare ciudat să te relaxezi chiar lângă o coroană mortuară sau lângă un buchet ofilit ridicate de la mormintele din cimitir. Totuşi ieri, înainte de prânz, un craiovean a ales să facă mişcare chiar în această zonă, încercând să ignore munţii de resturi din jurul său. „Sunt aduse aici gunoaie din cimitir. Nu ştim cine le-a pus, dar este păcat. Sunt în spate şi nu se vede, dar nu trebuie depozitate aici. Sunt destule locuri pentru gunoi, mai este şi Hipodromul în preajmă…“, este de părere Cristi Băileşteanu.
Alt craiovean spune că îşi plimbă căţelul frecvent în această zonă şi este deranjat de gunoiul care emană un miros greu.
Nici un reprezentant al RAADPFL nu a fost de găsit pentru a explica de ce zac aici zecile de tone de gunoaie şi de ce un parc de talia Parcului „Romanescu“ este folosit ca groapă de gunoi.
Singurul care a încercat o explicaţie, deşi nu ştia despre ce este, a fost reprezentantul Gărzii de Mediu, Gheorghe Călinoiu. „Nu cunosc să fie depozitat acest gunoi chiar în incinta Parcului «Romanescu». Voi verifica acest lucru chiar mâine (astăzi – n.r.), voi merge acolo să văd ce s-a întâmplat“, a spus Gheorghe Călinoiu, comisar-ef al Gărzii de Mediu Dolj.

O bijuterie naturală

Parcul „Nicolae Romanescu“ este cel mai mare parc natural din estul Europei. Având o suprafaţă de aproximativ 90 de hectare, Parcul „Romanescu“ se află pe locul doi în România, după Herăstrău, zonele verzi, aleile şi zonele împădurite conferindu-i statutul de cea mai mare zonă verde urbană din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS