10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, locul nouă pe ţară la exporturi

Doljul, locul nouă pe ţară la exporturi

Cele mai exportate mărfuri au fost mijloacele de transport, în special maşinile Ford fabricate la Craiova, care deţin 66,4% din totalul exporturilor. Balanţa comercială a judeţului a fost pozitivă, în sensul că exporturile au depăşit cu mult importurile.

Exporturile Doljului au „explodat“ pe primul trimestru al anului, ajungând la o valoare de peste 373 de milioane de euro. Statistica doljeană informează că valoarea acestora a crescut cu 530% faţă de primul trimestru din 2012. Mărfurile cu valoarea cea mai mare exportate pe primul trimestru sunt reprezentate de vehiculele Ford B-Max produse la Craiova şi destinate pieţelor Occidentale.
„Creşterea spectaculoasă a exporturilor vine de la Ford, datorită producţiei de la Craiova. Este îmbucurător faptul că se exportă masiv din Dolj. Se ştie faptul că firmele exportatoare cer TVA de rambursat de la stat şi acest lucru ne afectează nouă veniturile. Dar este bine pentru ţară că se exportă masiv“, a spus directorul directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mircea Pârvuleţu.
Produsele agricole au cea mai mică pondere în rândul mărfurilor din Dolj care au părăsit graniţele ţării, în timp ce industria are  cea mai însemnată pondere în total. „Exporturile situează judeţul Dolj pe locul al nouălea pe ţară. Produsele industriale au reprezentat 97,8% în total exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de numai 2,2%. În structura pe mărfuri a exporturilor cinci secţiuni deţin 96,2% din total exporturi. Pe locul întâi ca pondere în total exporturi se situează exporturile de „Mijloace de transport“ cu 66,4%. Pe locul al doilea s-au situat exporturile de „Maşini, aparate şi echipamente electrice“ cu 20,9% din total exporturi, fiind mai mari cu 53.494 mii euro (+218,2%) decât în perioada 01.01.-31.03.2012“, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.
Cele mai multe mărfuri produse în Dolj ajung în Germania (29,7%) şi Marea Britanie (22,5%), iar restul sunt livrate preponderent în Italia (13,8%), Franţa (11,1%), Olanda (3,5%), Belgia (3%) şi altele.

Importurile, mai mici decât exporturile

În perioada analizată, totalul importurilor de mărfuri realizate de Dolj a ajuns la 292 de milioane de euro, în creştere considerabilă faţă de primul trimestru al anului 2012.
În perioada ianuarie-martie 2013, cele mai importante produse aduse de peste graniţă au fost cele din secţiunea „Maşini, aparate şi echipamente electrice“ (reprezentând 41,6% din total) – în creştere faţă de primul trimestru din 2012. Au urmat mărfurile din secţiunea „Mijloace de transport“ (deţin 29,4% din total importuri). Pe locul al treilea ca pondere în totalul importurilor s-au situat mărfurile din categoria „Metale comune şi articole din acestea“ (cu o pondere de 7,1% din total).
Balanţa comercială în perioada ianuarie-martie 2013 prezintă un excedent de 103,84 milioane de euro – preţuri FOB faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent când s-a înregistrat un deficit de 41,57 milioane de euro. Potrivit Statisticii doljene, gradul de acoperire a importurilor prin exporturi în perioada analizată a fost de 138,5% faţă de 62,8% în perioada 01.01.-31.03.2012.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS