16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetrie pe muchie de cuţit

Taximetrie pe muchie de cuţit

Evaziunea din taximetrie iese la iveală. Şoferii de taxi spun că astea sunt încasările lor zilnice şi nimic în plus. Începe să curgă cu dosare penale.

Fiscul a luat la puricat firmele de taximetrie, bănuind că este vorba de evaziune fiscală în majoritatea cazurilor. Finanţiştii au început controalele când au observat că majoritatea operatorilor de taxi lucrează pe pierdere an de an şi majoritatea persoanelor fizice care desfăşoară activităţi de taximetrie înregistrează venituri „la negru“. „Există foarte multe maşini pe taxi, iar firmele de profil, în cea mai mare parte, declarau pierdere şi evidenţiau în contabilitate o mică parte din venituri, dar, de fapt, se împărţeau banii între patroni şi şoferii de taxi. Avem plângeri penale în curs pentru administratorii care nu au evidenţiat veniturile“, a declarat, pentru GdS, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Ioan Filipescu. Referitor la „şmecheriile taximetriştilor“, el a mai spus că nu se foloseşte casa de marcat: „În rapoartele caselor de marcat veniturile înregistrate sunt minore. Se pot face calcule simple… Nu pot fi venituri de zece lei într-o zi întreagă“.
Din 23 de firme de taximetrie verificate de Fisc, în şase cazuri s-a constatat o evaziune de un milion de lei, susţine Filipescu, reprezentând TVA de plată în plus la stat, impozit pe venit şi pe profit, în condiţiile în care, înainte de control, firmele fuseseră pe pierdere. În Craiova, există 797 de operatori de taximetrie autorizaţi şi 1.800 de licenţe acordate, deci tot atâtea taximetre sunt pe străzi. Reprezentantul DGFP Dolj susţine că din verificările instituţiei reiese că sumele declarate la stat de taximetriştii din Craiova sunt exagerat de mici.

„Să demonstreze Fiscul aşa ceva!“

Întrebat dacă există cazuri în care taximetriştii sunt nevoiţi să „cotizeze“ la operatorii de taximetrie cu sume de bani „la negru“, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Craiova, Nistor Duval, neagă faptul că ar exista astfel de practici în lumea taximetriei din municipiu. „Eu nu ştiu despre asemenea cazuri. Dacă Fiscul vorbeşte despre asemenea cazuri, atunci Fiscul să demonstreze aşa ceva. Dacă demonstrează Fiscul că se dau bani astfel, atunci e totul în regulă, dar eu cred că Fiscul trebuie, mai degrabă, să facă ceva să ajute taximetria, că şi aşa sunt venituri foarte mici în acest domeniu“, a precizat Duval. Preşedintele Camerei Taximetriştilor a mai spus că „anul acesta este cel mai greu pentru taximetrie, de la Revoluţie încoace. Indiferent de tarif, indiferent de ce ai face, merge foarte prost. Cine rezistă anul acesta în taximetrie scapă!“.
Deşi cei care circulă cu taximetrele în Craiova ştiu că nu se înregistrează fiecare cursă pe casa de marcat, Duval spune că dacă oamenii săi ar face aşa ceva, atunci ar fi daţi afară instantaneu: „Oricine nu pune ceasul şi am reclamaţii de la clienţi, eu îl dau afară! Este cea mai mare măgărie să înşeli clientul! Eu chiar îi dau afară dacă îi prind că nu pun ceasul!“.

Evaziunea se vede în contractele de muncă

Fiscul a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj cu privire la faptul că foarte mulţi taximetrişti au contracte de muncă încheiate (în acte) pe două ore, când ei stau în ture foarte multe ore, uneori chiar de dimineaţa şi până seara.  Au fost descoperiţi inclusiv angajaţi „la negru“. „Au fost verificate 23 de firme din domeniul transporturilor, iar la 14 dintre ele au fost constatate deficienţe referitoare la clauzele contractuale, inclusiv timpul de lucru. Au fost descoperite la două firme persoane angajate fără forme legale, iar la o societate, salariaţii erau plătiţi cu sume sub minimul pe economie“, a declarat Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj. Au fost descoperiţi şi taximetrişti care aveau contracte individuale de muncă pentru doar două ore pe zi.

Ce spun taximetriştii

Persoanele care lucrează pe taxi spun că se descurcă foarte greu, dar îşi plătesc impozitele. „Eu am PFA, plătesc CAS, plătesc taxe. Declarăm la Fisc la început de an cât estimăm că vom avea venituri şi la sfârşit de an, după ceas. Din ce realizez eu, plătesc taxe la stat şi contribuţii. Problema acum este că nu mai sunt locuri pentru PFA, trebuie să te înregistrezi la un operator de taxi. Noi, taximetriştii, nu mai avem nici un cuvânt de spus“, a arătat Florin Ghiguţă. Întrebat de ce sunt declarate sume mici la stat, omul a răspuns că acela este venitul său, „cel înregistrat cu casa de marcat. Noi suntem prestatori de servicii. Dacă vrea omul, intră în taxi, dacă nu vrea, se duce acasă şi cu banii pe o cursă cumpără trei pâini la copii“, a explicat taximetristul craiovean.
Directorul adjunct al Finanţelor doljene spune că vor fi verificate firmele de taximetrie, dar sporadic, şi nu va mai fi o acţiune specială de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS