11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe cota de cărbune la CEO

Scandal pe cota de cărbune la CEO

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) au parte mai mult de întrebări decât de răspunsuri când vine vorba de obţinerea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă. Cele mai multe discuţii au fost generate de cota de cărbune pe care salariaţii o primeau an de an, iar acum este pusă sub semnul întrebării. Toate beneficiile şi primele angajaţilor Complexului Energetic Oltenia au fost negociate de sindicatele şi administraţia companiei sub forma a două pachete de performanţă. În funcţie de atingerea anumitor indicatori la vânzările de energie electrică vor fi acordate şi beneficiile respective. Primul pachet de beneficii ar trebui să fie oferit la 1 august. Între beneficii se regăseşte şi cota de cărbune, însă principala condiţie este asigurarea unei cantităţi de energie electrică vândută de 9 terawaţi. CEO este însă departe de atingerea acestui obiectiv. În timp ce managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a declarat că încă se caută soluţii pentru a fi acordată cota de cărbune, directorul de Resurse Umane al CEO, Ion Răuţ, a precizat că neatingerea obiectivului de performanţă echivalează cu neacordarea cotei de cărbune. Liderii de sindicat sunt însă de părere că nu ar trebui să se renunţe atât de uşor la un drept acordat ani la rând şi vor să îl negocieze în Comisia paritară.

CEO explică unde s-a dus profitul pe anul trecut

În timpul în care minerii se întreabă dacă vor mai primi sau nu cota de cărbune, conducerea Complexului Energetic Oltenia e preocupată să le ofere sindicatelor explicaţii în legătură cu profitul mai mic înregistrat anul trecut şi situaţia financiară a companiei în prezent: „Exerciţiul financiar al unui an calendaristic se finalizează la sfârşitul lunii mai a anului următor, la depunerea bilanţului contabil. Valoarea finală a profitului unei societăţi se stabileşte, conform legislaţiei, după constituirea provizioanelor şi aplicarea ajustărilor rezultate din raportul de audit, transmise societăţii înainte de depunerea situaţiilor financiare. Valorile indicatorilor financiari prezentate pe site-ul societăţii CE Oltenia au fost cele existente la momentul postării şi nu cele finale, rezultate din închiderea exerciţiului financiar al anului precedent. Conform CCM – 2013, Capitolul III, Art.172, drepturile salariale cuvenite se plătesc în două chenzine; chenzina a II-a se plăteşte în intervalul 10 – 15 al fiecărei luni, pentru luna anterioară. Plata chenzinei a II-a (aferentă lunii iunie) a fost efectuată în data de 11.07.2013. Referitor la afirmaţia: «Situaţia conturilor este zero. Ultimii bani care au fost folosiţi în iunie provin dintr-un cont pe care îl mai avea Termocentrala Turceni, de vreo 40 de milioane de lei» facem precizarea că, până la acest moment, nu au fost extrase sume de bani din acest cont“, se menţionează într-un comunicat de presă postat pe site-ul CEO.

Primă de Ziua Energeticianului

CEO a stabilit valoarea primelor acordate în acest an, de Ziua Energeticianului, care va fi sărbătorită pe 20 iulie. Angajaţii Complexului Energetic Oltenia vor încasa o primă de 600 de lei și tichete de masă în valoare de 100 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS