5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCFR Călători disponibilizează 1.000 de salariați

CFR Călători disponibilizează 1.000 de salariați

Circa 1.000 de salariați de la CFR Călători vor fi disponibilizați în perioada următoare, aceștia urmând să primească între 6 și 12 salarii compensatorii, a declarat, într-un interviu pentru Agenția de presă r/News, ministrul transporturilor, Relu Fenechiu.
„Restructurările presupun reduceri de personal. Suntem în analize și toți oamenii care vor fi disponibilizați vor beneficia de salarii compensatorii, între 6 și 12. Eu nu vreau ca persoanele afectate de restructurări să nu primească aceste compensații. În primă fază va fi o disponibilizare în jur de o mie, este o disponibilizare agreată cu organizațiile sindicale și este important să găsim resursele financiare pentru acordarea compensațiilor“, a afirmat Fenechiu.
Șeful de la Transporturi spune că disponibilizările vor începe după ce va exista o hotărâre de guvern care să permită acest lucru. În prezent, compania are circa 14.000 de angajați.
Relu Fenechiu spune că CFR Călători este compania cu cele mai mari probleme, având pierderi de 1,5 miliarde de lei și datorii de peste un miliard de lei. La rectificarea bugetară, compania ar putea primi subvenții mai mari cu 250 de milioane de lei, adică de 1,15 miliarde de lei în total, afirmă ministrul.
„Este societatea cu cele mai mari probleme din portofoliul Ministerului Transporturilor, este societatea cu cele mai mari datorii, peste un miliard de lei și cu cele mai mari pierderi, 1,5 miliarde de lei, pierderi cumulate, numai anul trecut a avut un miliard de lei. Avem un plan de reabilitare al companiei pe care l-am discutat cu doamna Gătej (Alexandra Gătej, președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători – n.r.) și cu domnul Dorobanțu (directorul general al companiei – n.r.), am discutat cu prim-ministrul și săptămâna viitoare ne vom întâlni pentru a începe implementarea unor măsuri în afara unei restructurări, care este necesară, dar nici pe departe suficientă. Vizăm alocarea unor bani pentru mărirea subvenției, sau mai bine zis pentru reîntregirea subvenției, ea a fost scăzută arbitrar, de la 1,4 miliarde lei la 900 de milioane de lei. Sperăm să o creștem măcar cu 250 de milioane de lei, așa încât să recuperăm la rectificarea bugetară măcar jumătate din ce s-a scăzut. Intenționăm să cerem alocarea banilor pentru facilitățile de călătorie, sunt facilitățile pentru pensionari, pentru elevi, studenți“, a adăugat ministrul.
Fenechiu spune totodată că va încerca să ia un credit de la bancă sau să acceseze fonduri europene, pentru a recapitaliza compania.
„De asemenea, încercăm o recapitalizare a societății de la buget, este foarte greu, sper să obținem toți acești bani, pentru că este o sumă semnificativă. În condițiile în care nu vom reuși să obținem toți acești bani va trebui să apelăm la un credit și cred că la un moment dat compania va trebui să fie și ea privatizată sau să găsim o formă de asociere. În paralel cu aceasta, chiar dacă este foarte târziu, căutăm soluții pentru accesarea unor fonduri europene pentru achiziționarea de material rulant“, a precizat Fenechiu.
r/News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS