24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriţa, în eroare

Primăriţa, în eroare

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că biciclistul care şi-a rupt ambele braţe după ce a dat într-o groapă din carosabil nu va învinge niciodată Primăria Craiova pentru că circula pe o stradă neprevăzută cu pistă de biciclete.

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a ţinut să-şi expună ieri punctul de vedere cu privire la biciclistul care a învins Primăria Craiova în instanţă, după ce şi-a rupt ambele mâini, căzând într-o groapă nesemnalizată din carosabil. Reamintim că accidentul s-a produs pe 3 iulie 2012, pe strada Fraţii Goleşti, între giratoriul de pe Carol I şi intersecţia cu strada Nicolae Iorga, din cauza unei gropi din carosabil – de fapt, o adâncitură pricinuită de lăsarea asfaltului cu circa 10-15 cm, după o lucrare prost făcută la reţeaua de apă-canal de sub şosea.
„Din nefericire pentru Domnia sa, a suferit tot felul de leziuni. A dat în judecată primăria, a depus şi o plângere penală care s-a soluţionat cu neînceperea urmăririi penale şi la Parchet şi la Poliţie, dar a contestat această începere a urmăririi penale şi este cu noi în proces. Ce pot să vă spun este că realmente îmi pare rău de Domnia sa, dar că nu poate câştiga niciodată într-o instanţă – probabil că, dacă ar fi fost ceva nelalocul lui, nu am fi primit aceste neînceperi ale urmăririi penale – dintr-un motiv foarte simplu: acolo nu era pistă de biciclete, deci nu avea ce să caute o bicicletă pe drumul respectiv“, a spus primăriţa, ieri, într-o conferinţă de presă.

„Nu exista nici un semn care să interzică circulaţia bicicletelor pe respectivul sector de drum“

Se pare, însă, că juriştii au dezinformat-o pe primăriţă, pentru că biciclistul Ionuţ C. a câştigat deja un proces împotriva Primăriei Craiova. După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul plângerii formulate de el împotriva municipalităţii, Ionuţ C. a contestat decizia la Judecătoria Craiova. Iar instanţa i-a dat dreptate. Pe 27 iunie 2013, instanţa a desfiinţat decizia procurorilor şi a dispus retrimiterea cazului la Parchet „în vederea începerii urmăririi penale faţă de Consiliul Local Craiova şi Municipiul Craiova, prin primar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, după cum se menţionează în dispozitivul hotărârii judecătoreşti.
Pe de altă parte, juriştii par să-i fi turnat verzi şi uscate Olguţei Vasilescu şi în privinţa dreptului biciclistului de a circula pe respectivul sector de drum. Pentru că, potrivit legislaţiei rutiere din România, bicicletele au voie să circule pe orice drum (mai puţin pe autostrăzi), atâta timp cât nu li se interzice în mod expres, printr-un indicator, circulaţia pe o anumită stradă. Atunci când strada e prevăzută cu pistă de biciclete, bicicliştii au voie să circule doar pe acea pistă. În rest, au dreptul să circule pe carosabil, împreună cu maşinile.
„Eu am circulat absolut legal pe strada respectivă. Nu exista nici un semn care să interzică circulaţia bicicletelor pe respectivul sector de drum, iar asta înseamnă că aveam dreptul să circul pe bicicletă pe acea stradă. În rest, îi mulţumesc doamnei primar că-şi cere scuze din partea primăriei, fie şi cu un an întârziere, şi accept scuzele, dar îmi voi continua demersurile până la epuizarea căilor legale. Nu am nimic cu dânsa, este doar o chestiune de principiu“, a ţinut să precizeze Ionuţ C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS