15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea achiziţiilor publice reanalizată de premierul Ponta

Legea achiziţiilor publice reanalizată de premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că va mai analiza Legea achiziţiilor publice, modificată recent, arătând însă că actul normativ a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu, conform Agerpres.
Întrebat dacă intenţionează să aducă legea la forma iniţială, premierul a răspuns: „O să fac o analiză, pentru că din moment ce a promulgat-o preşedintele înseamnă că e bună, nu?!”.
Legea 193/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie. Din momentul intrării în vigoare, companiile de stat nu mai sunt obligate să organizeze licitaţii până la un anumit prag valoric, care a fost dublat. Legea ridică plafonul de achiziţii de bunuri şi servicii fără licitaţie de la 15.000 la 30.000 de lei, iar la lucrări de la 30.000 la 100.000 de lei.
Preşedintele Traian Băsescu a explicat: „Am fost un susţinător al creşterii plafoanelor încă din timpul Guvernării Boc. Plafoanele europene merg până la 200.000 euro pentru servicii şi 5 milioane de lei pentru lucrări. România stă cu maxim 50.000 euro, ceea ce face imposibilă cheltuirea banilor pentru plafoane mici. Ar putea merge mult mai repede programele de 5 milioane de euro. Am promulgat legea, aveam conştiinţa încărcată dacă nu eram atent la ea. La lucrări mici se iau oferte, se fac nişte documente care să îmi permită să am mai multe oferte, dar nu stau cu procedura licitaţiei care mă duce la 120 de zile, ca la licitaţie de 150 milioane de euro ca la calea ferată. Este o chestiune de supraveghere. Partea cealaltă este acuzaţia că se poate fura. Avem instituţii de supraveghere, să supravegheze”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS