24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNemulţumiri... rutiere

Nemulţumiri… rutiere

Şoferii craioveni ar vrea un giratoriu mai mare pe Calea Bucureşti şi bretele iluminate la pasajul subteran.

Noile amenajări rutiere din Craiova par să-i nedumerească pe unii conducători auto. Aceştia se plâng de giratoriul proaspăt amenajat pe Calea Bucureşti, care li se pare prea mic şi cu treceri de pietoni prea aproape de intersecţie, dar şi de bretelele pasajului subteran, date de curând în circulaţie, care sunt cam strâmte şi… neiluminate!

„Sensul giratoriu ar trebui să fie mai mare“

„Cred că sensul giratoriu de pe Calea Bucureşti, de la intersecţia cu strada Carol I, ar trebui să fie mai mare. Spun asta pentru că am observat deseori cum şoferii maşinilor care vin dinspre Piaţa Centrală uită sau nu bagă de seamă că în intersecţie s-a instalat un giratoriu şi intră ca şi cum ar avea prioritate în acea intersecţie. De două ori mi s-a întâmplat să opresc în ultima clipă în timp ce circulam prin acel giratoriu (deci aveam prioritate!), ca să nu fiu lovit de cei care veneau pe Calea Bucureşti, dinspre Piaţă, şi n-au vrut să-mi dea prioritate. Pe de altă parte, îi înţeleg şi pe aceşti şoferi, pentru că indicatoarele care anunţă giratoriul sunt ascunse de nişte copaci, fiind greu vizibile“, susţine conducătorul auto Aurelian Cazacu. Cu privire la utilitatea acestui giratoriu, Cazacu n-are nimic de comentat: „Cât priveşte utilitatea acestui giratoriu, n-am de ce să mă plâng, pentru că după instalarea lui au dispărut cozile acelea de maşini de pe pasajul suprateran, aşa că pare să-şi atingă scopul“.
„Şi mie mi se pare util acel giratoriu, pentru că, în lipsa lui, pierdeam câteva minute bune aşteptând la semafor. În schimb, cred că ar mai trebui umblat un pic la sincronizarea semafoarelor de sus, de la Universitate, pentru că mi se pare că durează prea puţin – doar câteva secunde – culoarea verde. Se întâmplă asta, spre exemplu, atunci când vii dinspre primărie şi vrei să virezi la stânga, către Calea Bucureşti, dar şi când urci pe bretea dinspre Calea Bucureşti către A.I. Cuza“, a spus Ioana Popescu. Şoferiţa are şi alte nemulţumiri: „Mi se pare că se încurcă foarte tare traficul din cauza trecerilor de pietoni care se află prea aproape de giratoriul de pe Calea Bucureşti. În plus, în toată zona pasajului subteran, nu e lumină noaptea: nici pe bretelele de lângă Universitate, nici mai departe, pe strada Arieş“.

„Insula asta mi se pare o risipă de carosabil“

Un alt şofer, Nicuşor Popescu, este contrariat de utilitatea refugiului construit pe mijlocul străzii Arieş, deasupra pasajului subteran, chiar între cele două sensuri de mers: „Insula asta mi se pare o risipă de carosabil, o pleaşcă în mijlocul drumului, care nu are absolut nici un sens. Mai bine n-o mai făceau, renunţau la construirea ei şi se mai câştiga un pic de spaţiu, că şi-aşa sunt prea înguste bretelele de lângă pasaj. Ori, în loc s-o umple cu asfalt, puteau să pună nişte plante, nişte trandafiri sau altceva, ca să fie frumos!“.
Reprezentanţii Primăriei Craiova n-au putut să ofere o părere cu privire la această „insulă“ de pe strada Arieş, motivând că respectiva construcţie dintre cele două sensuri de mers s-a făcut astfel pentru că „aşa a fost proiectul“, schimbarea lui nefiind posibilă după începerea lucrărilor şi nici cinci ani după finalizarea acestei investiţii. Pentru ca respectivul refugiu de pe mijlocul străzii să nu fie cumva folosit drept zonă de parcare, constructorii pasajului subteran au început, de ieri, să monteze stâlpişori pe marginea acestei „insule“ de asfalt. Mai mult decât atât, constructorii de la MITLIV vor monta garduri de protecţie pentru pietoni pe toată zona de deasupra pasajului subteran, astfel că traversarea prin loc nepermis va fi aproape imposibilă.

„Ideea măririi giratoriului e foarte bună“

Poliţia Rutieră e în asentimentul şoferilor în privinţa redimensionării sensului giratoriu de pe Calea Bucureşti.
„Ideea măririi giratoriului provizoriu amplasat pe Calea Bucureşti, la intersecţia cu strada Carol I, este foarte bună. De fapt, chiar am stabilit împreună cu Primăria Craiova să fie mărit acest giratoriu. Fiind însă vorba de un giratoriu provizoriu, nu se poate modifica poziţia trecerilor de pietoni“, a explicat comisarul-şef Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova. De fapt, Poliţia Rutieră şi Primăria Craiova studiază deja amenajarea unui sens giratoriu definitiv în acea intersecţie. E vorba de un giratoriu foarte mare, prin mijlocul căruia să treacă şi tramvaiul.
Cât despre iluminatul bretelelor pasajului subteran, această lucrare nu face parte din cele privind amenajarea pasajului subteran, ci este nevoie de o licitaţie separată, pentru desemnarea unui alt constructor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS