16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMafia fierului vechi ia amploare

Mafia fierului vechi ia amploare

În ultimele două luni au fost descoperite zeci de firme care făceau tranzacţii cu fier vechi, cupru şi aluminiu. Prejudiciul total de anul acesta adus statului a atins niveluri record pentru acest gen de activitate: 41 de milioane de lei numai impozitele şi taxele suplimentare.

Prejudiciul estimat de Fiscul doljean pe acest an în domeniul comerţului cu materiale feroase şi neferoase a ajuns la un nivel îngrijorător. Până la sfârşitul lunii iunie, Finanţele stabiliseră sume suplimentare de plată de peste 41 de milioane de lei, bani imputaţi firmelor care colectează fier vechi, cupru şi aluminiu de la persoane fizice şi îl declară ca adus de la firme-fantomă de prin ţară. „De la începutul anului şi până acum au fost investigate 23 de firme în domeniul comerţului cu materiale feroase şi neferoase, iar sumele stabilite suplimentar pentru a fi plătite statului sunt de 41,4 milioane de lei numai pe acest an, reprezentând TVA de plată la stat, impozit pe venit, pe profit şi altele“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Ioan Filipescu. El a arătat că în ultimele două luni, mai şi iunie, au fost descoperite cele mai multe astfel de „reţele mafiote“ care lucrează nestingherite prin judeţ. „Dubioasă este şi provenienţa mărfii, pentru că sunt mii de tone de feroase şi neferoase care circulă, dar nu se ştie nici măcar cu ce îl transportă, pentru că firma care face achiziţia şi livrează marfa mai departe la marii achizitori nu are nici un mijloc de transport în proprietate“, a spus Ioan Filipescu. Şi, totuşi, marfa ajunge la destinaţie, iar firma mare îi plăteşte celei mici prin bancă, la vedere, contravaloarea fierului vechi livrat. „Deci, tranzacţia are loc, cu siguranţă!“, a spus reprezentantul Fiscului. Dacă valoarea impozitelor suplimentare este de peste 41 de milioane de lei, atunci valoarea mărfii tranzacţionate efectiv şi achiziţionate „la negru“ este de trei-patru ori mai mare.
În GdS a apărut, la începutul lunii iunie, articolul „Cum lucrează mafia fierului vechi şi a construcţiilor“, în care arătam care este schema prin care se fac achiziţii şi livrări fictive cu deşeuri feroase şi neferoase sub ochii autorităţilor, care nu reuşesc să stopeze fenomenul. Ingeniozitatea achizitorilor este fără margini. Firmele care achiziţionau fier vechi au ajuns să declare în acte că tone de fier au fost cărate cu un autoturism care, din verificările ulterioare, a rezultat a fi un amărât de Matiz.

Care este „reţeta“ tranzacţiilor fictive

Gurile de canal, cuprul din cablurile electrice, şinele de cale ferată, aluminiul şi alte materiale furate de persoane fizice diverse sunt scoase la iveală şi evidenţiate în acte de anumite firme, care le înregistrează drept achiziţii fictive de la diverse societăţi din ţară, apoi fierul „curat“ este vândut, cu acte în regulă, unei firme colectoare serioase. Chiar dacă firmele din Craiova sau din Coşoveni, Coţofeni, Almăj sunt depistate de organele de control, verificarea este greoaie şi pentru Fisc, şi pentru Poliţie şi Parchet, pentru că achizitorii de fier vechi declară că au cumpărat deşeurile de la zeci de firme din ţară, unele inexistente, altele radiate sau cu activitatea suspectată. Şi până se fac astfel de verificări… şmecherii îşi înfiinţează din nou alte firme, obţin autorizaţii de la Mediu şi desfăşoară nestingheriţi acelaşi gen de activitate.
Luna trecută, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Dolj confirma existenţa multor astfel de cazuri în verificări ale unor firme din Craiova şi de prin împrejurimi, dar până acum nu a fost nici o condamnare. Respectiv statul nu şi-a recuperat prejudiciul acuzat şi calculat de către Fisc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS