7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoamna Tanţa, care este pe problemă!

Doamna Tanţa, care este pe problemă!

O asociaţie de proprietari din Craiova şi-a „impus“ propria regulă de administrare, în ciuda prevederilor Legii nr. 230/2007. Nici proprietarii, nici inspectorii de la primărie nu au ce să le facă reprezentanţilor asociaţiei. „Cei din primărie să-mi găsească ei administrator. Dacă mâine mor, aşa scapă de doamna Tanţa!“, este replica preşedintelui.

De peste trei ani, Asociaţia nr. 38IVA1 Dacia din Brazda lui Novac funcţionează fără administrator, deşi Legea asociaţiilor de proprietari prevede ca de administrarea blocurilor afiliate asociaţiei să se ocupe fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Asociaţia a rămas fără administrator, cel puţin scriptic, din anul 2009, când celui angajat în această funcţie i s-a retras atestatul. Numai că preşedintele asociaţiei, Ilie Matei, a găsit o metodă să treacă peste prevederile legale: administratoarea Constanţa Săndoi a fost „retrogradată“ pe postul de casier, dar continuă să se ocupe şi de activitatea de administrare. În ciuda împotrivirilor venite din partea proprietarilor sau a avertizărilor trimise de inspectorii Primăriei Craiova, cei de la asociaţie nu se lasă înduplecaţi. „Se supără pe mine ca o răzbunare împotriva doamnei Tanţa, dar eu am păstrat-o aicea, că este pe problemă. Am actele puse la zi, toate sfoară, în privinţa punerii la punct a documentelor nu găseşti aşa ceva. Cei din primărie să-mi găsească ei administrator. Dacă mâine mor, aşa scapă de doamna Tanţa! Este un om cinstit şi ştie să distribuie banul. Nu mă interesează aceşti oameni. Au trimis pe aici un inspector despre care am aflat că umbla să dea afară un administrator ca să angajeze o nepoată de-a lui“, a declarat Ilie Matei, preşedintele Asociaţiei nr. 38IVA1 Dacia.
Nici „doamna Tanţa“ nu se lasă şi, din postura actuală de casier, îl secondează pe preşedintele asociaţiei, chiar îl întrece. „Ia să scrieţi că primăria vine şi face un proces- verbal în urma unei verificări, dar de semnat nu-l semnează! Înseamnă că nu ştie. Îl cheamă pe domnul preşedinte: «Ia bă..» şi îi aruncă acolo o hârtie. E un serviciu care stă pe spinarea asociaţiilor“, a spus Constanţa Săndoi.
Totuşi, proprietarii au altă părere despre cei care le administrează banii. „Doamna de la casierie face şi pe administratorul, deşi nu mai are atestat de mult timp. A mai fost şi la altă asociaţie, dar au dat-o afară. Aici preşedintele o ţine în braţe. Nu este legal, dar parcă sunt stat în stat. A venit o doamnă de la primărie, a aşteptat-o o zi întreagă şi ea nu a venit la program. Ei taie şi spânzură“, a spus o locatară.
În schimb, alţi proprietari habar nu au care este calitatea actualului casier şi nu ştiu că acesta nu mai are dreptul să fie administrator fiindcă în 2009 s-a ales şi cu un dosar penal. „Noi avem administrator pe doamna care este la casierie. Femeia a făcut numai bine“, susţine o locatară din blocul 38IVA1.
La toate aceste împotriviri, reprezentanţii primăriei „răspund“ cu controale şi măsuri, rămase însă fără rezultat. „Ştim ce se întâmplă la această asociaţie. Preşedintele foloseşte un administrator rămas fără atestat în urmă cu câţiva ani. După ce vom avea regulamentul pentru asociaţii, vom lua măsuri împotriva acestei asociaţii“, a declarat Gheorghe Nedelescu, administrator public. 

Prevederi legale

„Activitatea de administrare a condominiului include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie. Asociaţia de proprietari angajează sau contractează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea activităţii de administrare a condominiului“.
Art. 23 – (1)(2) Norme de aplicare la Legea nr. 230/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS