15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu văd, dar cântă impresionant

Nu văd, dar cântă impresionant

50 de persoane cu deficienţe de vedere din 13 localităţi din ţară au participat ieri la finala Festivalului de muzică populară şi romanţe „Ion Blăjan“, organizat de Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Interjudeţeană Dolj – Mehedinţi. Cei norocoşi pot să desluşească la distanţe mici, cei mai mulţi însă s-au născut în întuneric, nu au avut şansa să zărească niciodată, însă acest handicap nu le-a limitat talentul, ci, dimpotrivă, prin multă muncă şi ambiţie doresc să fie cunoscuţi, nu vor să trăiască doar dintr-o indemnizaţie acordată de stat.

După un drum chiar şi de 15 ore, veniţi de la sute de kilometri distanţă (Maramureş, Bacău, Suceava, Satu Mare, Botoşani, Arad, Teleorman, Caraş-Severin etc.), îmbrăcaţi în port popular specific zonei din care proveneau, nevăzătorii şi-au aşteptat emoţionaţi rândul pentru a evolua pe scena Casei Studenţilor, din Craiova. Cei mai mulţi dintre ei, cu deficienţe grave de vedere, aveau alături câte un însoţitor pentru a le ghida paşii. Muzica a devenit alinare şi pansament în momentele grele ale vieţii pentru cei mai mulţi dintre ei, dar şi posibilitate de a câştiga un ban pentru alţii. „Norocul meu şi al multor colegi de breaslă a fost că la şcoala veche de nevăzători se făcea obligatoriu muzică şi implicit instrument muzical. Ca să treci clasa trebuia să înveţi să cânţi… Chiar am propus ca Ministerul Educaţiei să ia în calcul sugestia noastră de a introduce şahul şi muzica materii de predare la şcolile speciale pentru nevăzători din ţară. Cânt din 1981, am urmat chiar şi Şcoala Populară de Artă… M-am născut nevăzător, a fost o problemă ereditară, însă norocul meu a fost să am acest talent de a cânta, pe care am încercat să mi-l dezvolt. Cânt la vioară, cânt la nunţi, aşa îmi câştig banii“, a povestit Vasile Cheşăi, din Maramureş. Alături de Vasile am găsit-o în sală, emoţionată, pe Veronica Pop, interpret vocal: „Îmi place să doinesc ca la noi în Maramureş. Cânt de copil, îmi place şi vreau să fiu cunoscută în toată ţara. În viaţă trebuie să-ţi placă ceea ce faci, să devină pasiune. Îmi place să culeg doine, vreau să am un repertoriu impresionant prin care să îmi încânt publicul“. Şi de la Botoşani am întâlnit la festival grupul Entuziaştii care funcţionează de peste cinci decenii, din 1961. Rapsozi adevăraţi, în frunte chiar cu preşedintele filialei din zona din care provin, au molipsit pe cei prezenţi cu dăruirea cu care au interpretat, demonstrând încă o dată că limitele pot fi depăşite, că imposibilul devine posibil atunci când iubeşti ceea ce faci, interpretând vocal, la tobă, vioară sau acordeon.  

Anul trecut, trofeul „Ion Blăjan“ a fost câştigat de craioveanca Mariana Anastasiu

Finala festivalului a fost deschisă de câştigătoarea ediţiei trecute, craioveanca Mariana Anastasiu, de 38 de ani. Pasionată de muzică încă din copilărie, Mariana a urmat şcoala de nevăzători la Arad, după care a lucrat timp de mai bine de un deceniu la Cooperativa „Stăruinţa“. Şi cum în Craiova sunt şanse slabe ca o persoană cu dizabilităţi să îşi găsească de muncă, de aproximativ şapte ani participă la toate concursurile de muzică populară. „Este impresionant să vezi atâtea talente într-un singur loc. Au nevoie doar de o şansă şi pot să dovedească ceea ce sunt în stare. Avem interpreţi de muzică instrumentală tradiţională – fluier, ocarină, apoi interpreţi la vioară, clape, saxofon, voci senzaţionale. Până în Revoluţie, acest festival se organiza anual, după care pentru o perioadă a fost întrerupt şi reluat din 2007. Speram ca şi în acest an să obţinem trofeul pentru interpretare, mai ales că avem înscrişi în concurs un taraf format din patru persoane, o solistă vocală la muzică populară şi una la romanţe“, a spus Leontin Mladinescu, preşedintele Filialei Interjudeţene Dolj-Mehedinţi a Asociaţiei Nevăzătorilor din Craiova.
Juriul Festivalului de muzică populară şi romanţe „Ion Blăjan“ a fost compus din textieri, interpreţi şi instrumentişti cunoscuţi în lumea folclorului românesc.

Câştigătorii

Secţiunea muzică pop: locul I Andreea Rosznay (Cluj).
Romanţe: Locul I – Petrică Avădanei (Bacău).
Solişti instrumente:
vioară – Ioan Corătău (Bacău); de suflat – Nicolae Truţă
(Teleorman); clape – Constantin Măgureanu (Dolj).
Anul acesta, trofeul „Ion Blăjan“ nu s-a acordat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS