10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul apei creşte iar

Preţul apei creşte iar

Tarifele la apă şi canalizare se „ajustează“ din nou, în Craiova, pentru a patra oară în mai puţin de un an

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de mâine a Consiliului Local Craiova se află o solicitare a Companiei de Apă „Oltenia“ din Craiova privind o nouă creştere a tarifelor la apă potabilă şi canalizare. Potrivit acestei solicitări, pe care Primăria Craiova şi-o însuseşte şi o propune spre aprobare consiliului local, tariful pentru apa potabilă livrată în Craiova ar urma să fie, de la 1 iulie 2013, de 3,60 lei/mc, iar canalizarea şi epurarea să fie tarifate cu 2,33 lei/mc de la aceeaşi dată.
Compania de Apă „Oltenia“ justifică această mărire a tarifelor – pe care o denumeşte constant „ajustare“ – prin faptul că trebuie să aplice „Strategia de tarifare pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare“, aprobată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară la sfârşitul anului trecut. „Neaplicarea strategiei propuse duce la incapacitatea Companiei de a accesa prefinanţarea pentru Proiectul POS Mediu, ajustarea tarifelor conform strategiei de tarifare din contractul de finanţare reprezintă clauză suspensivă în contract, iar neîndeplinirea ei poate duce la întreruperea finanţării“, susţine Compania de Apă prin adresa nr. 12477/11.06.2013, trimisă Primăriei Craiova în vederea sprijinirii acestei scumpiri.

Canalizarea, cu 156% mai scumpă în 11 luni

Dacă această propunere va primi votul consilierilor locali, apa se va scumpi în Craiova cu aproape 18%, iar canalizarea cu… 156% în doar 11 luni! Astfel, la începutul anului trecut, tariful la apă potabilă era de 3,06 lei/mc, iar cel al canalizării de 0,91 lei/mc, pentru ca, de la 1 august 2012, apa să se scumpească la 3,26 lei/mc, iar canalizarea să devină 1,13 lei/mc. Începând cu 1 ianuarie 2013, Compania de Apă „Oltenia“ şi-a ajustat din nou tarifele, apa potabilă ajungând la 3,41 lei/mc, iar canalizarea la 2,05 lei/mc, pentru ca tarifele să fie ridicate din nou, începând cu 1 iulie 2013, la 3,60 lei/mc apa potabilă, respectiv 2,33 lei canalizarea şi epurarea.

Constanţa – cea mai scumpă apă

Cele mai mari tarife din ţară la apă şi canalizare se înregistrează la Constanţa. În oraşul de pe malul Mării Negre, de la 1 februarie 2013, apa de băut este facturată consumatorilor cu 4,68 lei/mc, iar canalizarea (inclusiv epurarea) costă 4,16 lei/mc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS