3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, pădure de stâlpi

Craiova, pădure de stâlpi

http:http://www.youtube.com/watch?v=IafW-4u9-kE

Mai vechi sau mai noi, de lemn, metal sau de beton, zeci, dacă nu chiar sute de stâlpi stau degeaba pe străzile Craiovei, încurcând circulaţia pietonilor şi chiar a maşinilor

Primăria Craiova a lansat o licitaţie pentru realizarea unei reţele de tip NetCity prin trecerea în subteran a reţelelor aeriene din municipiul Craiova. Municipalitatea propune, ca soluţie, utilizarea unor tuburi de plastic cu diametrul de 63 mm, construirea unor camere de tragere a cablurilor la distanţe de cel puţin 150 m şi a unor camere de branşament pentru racordarea clădirilor. Reţeaua Netcity se estimează că va avea o lungime totală de circa 800 km şi va include doar fibră optică pentru cablurile de date.
Chiar dacă va realiza acest studiu de fezabilitate, e puţin probabil că municipalitatea craioveană va avea şi bani la buget în următoarele decenii ca să pună în aplicare această idee.

De ce unul, când se poate trei

Între timp, Craiova rămâne o pădure de stâlpi. Sunt locuri în care găseşti chiar şi patru stâlpi la un loc – de electricitate, de iluminat sau cine ştie pentru mai ce – înghesuiţi unul în altul, mulţi dintre ei fără o utilitate anume.
Mari surprize ar avea, spre exemplu, cineva care ar lua-o la pas pe strada Sfinţii Apostoli, care duce din centru către Valea Roşie. Pentru că nu departe de biserică, la intersecţia cu strada Ulmului, spre exemplu, ar putea vedea ocupând trotuarul trei stâlpi alăturaţi. Din cel mai vechi – unul metalic – a rămas doar un ciot de un metru şi ceva, pe care nimeni nu s-a chinuit să-l scoată. Lângă el stau doi stâlpi de beton noi. Unul susţine diverse cabluri, iar altul a fost montat doar ca să aibă în vârf lampa sistemului de iluminat public.
„Nici n-ai pe unde trece. Ş-apoi, de ce era nevoie de un alt stâlp pentru lampa iluminatului public? Nu putea să se fixeze pe celălalt stâlp?“, se întreba, retoric, Marius Dragomir, locuitor al zonei.
Puţin mai jos, pe strada Ulmului, găseşti alte două situaţii inedite. În dreptul imobilului de la nr. 11, doi stâlpi de lemn sprijiniţi unul pe altul de câteva decenii susţin mai multe cabluri, ba chiar şi lampa instalată de Luxten pentru iluminatul public. Exact lângă ei se află un stâlp de beton, absolut nou, pe care este fixat doar un fir de internet. Şi cam atât.
O situaţie similară poate fi văzută şi în dreptul numărului 17 de pe aceeaşi stradă: pe stâlpul de lemn sunt prinse toate cablurile, dar şi lampa de iluminat, iar pe stâlpul învecinat din beton nu e mai nimic.

Stâlpul din faţa porţii

O altă „minune“ de acest gen poate fi observată la câţiva zeci de metri distanţă. Pe strada Petre Carp, aproape de intersecţia cu strada Sfinţii Apostoli, trei stâlpi stau grupaţi la un loc. Unul dintre ei, aproape nou, e din beton şi adună pe el toate firele. Ceilalţi doi, de lemn, se sprijină unul pe altul ca doi beţivi în drum spre casă, iar unica lor menire e să susţină un… indicator rutier!
Asta-i, însă, nimica toată faţă de situaţia din dreptul imobilului cu numărul 56 de pe strada Sfinţii Apostoli. Acolo, nişte minţi luminate – or fi de la primărie, or fi de la Luxten? – au pus stâlpul taman în dreptul porţii de acces auto, astfel că proprietarul – şi să vrea – n-ar avea pe unde să intre cu maşina în curte.
„În intersecţia cu strada Victoriei sunt puşi nouă stâlpi. Dintre ei, patru sunt de pomană – de fapt trei, pentru că unul are menirea precisă de a bloca accesul în curtea unei case! Dacă o ţinem aşa, o să ajungem subiect de bancuri, precum Caracalul“, face haz de necaz acelaşi Marius Dragomir.
N-am dori să încheiem fără să trecem în revistă şi situaţia din intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Miron Costin. Acolo sunt amplasaţi şapte stâlpi, din care cinci de lemn, mulţi dintre ei având o utilitate îndoielnică. Nu departe, pe Miron Costin, la nr. 19, un alt stâlp de lemn stă falnic, fără să servească la nimic. La fel se întâmplă şi cu un alt stâlp inutil, situat pe strada General Dragalina, în dreptul intersecţiei cu Matei Millo. Să mai spunem că pe bulevardul Gheorghe Chiţu, chiar în colţul Facultăţii de Medicină, sunt doi stâlpi de beton alăturaţi, dintre care unul are o unică menire – să susţină un indicator „Cedează trecerea“?

Fiecare îşi mută firele

Astfel de situaţii se întâlnesc, însă, prin multe zone din Craiova. De ce? O explicaţie o are Tudor Stoian, directorul zonal al Luxten: „În momentul în care o firmă care deţine astfel de stâlpi decide să înlocuiasă un stâlp vechi cu altul nou, primăria îi impune pe de-o parte să mute iluminatul public pe noul stâlp, iar pe de altă parte să demonteze stâlpul vechi. Demontarea, este, însă, aproape imposibilă, din cauză că fiecare deţinător de reţele aeriene – fie că e vorba de telefonie, internet, cablu tv, ori electricitate – trebuie să-şi mute singur firele de pe stâlpul vechi pe cel nou. Iar unii nu se obosesc să o facă, aşa că vechiul stâlp rămâne mai departe în picioare“. Cât despre situaţia aparte de pe strada Sfinţii Apostoli şi zona limitrofă, directorul Stoian a precizat: „Stâlpii de acolo nu sunt ai noştri, ci ai furnizorului de electricitate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS