16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe reia circulaţia pe Arieş

Se reia circulaţia pe Arieş

De săptămâna viitoare, odată cu reluarea circulaţiei prin faţa blocului Luxor, vor fi pornite şi semafoarele de la intersecţia străzilor Arieş şi A.I. Cuza din centrul Craiovei.

Circulaţia rutieră şi pietonală pe strada Alexandru Macedonski s-a reluat marţi-dimineaţă, după ce constructorii pasajului subteran au finalizat racordarea canalizării pluviale din pasaj la reţeaua oraşului şi au refăcut carosabilul pe tronsonul cuprins între intersecţia străzilor Fraţii Buzeşti cu Arieş. Constructorii vor ca, de săptămâna viitoare, să se poată circula normal şi pe strada Arieş, pe sectorul cuprins între intersecţia cu strada Alexandru Macedonski şi intersecţia cu strada Eugeniu Carada. Asta dacă şi vremea va ţine cu ei.
„Noi aveam în grafic să deschidem această porţiune din strada Arieş încă de săptămâna aceasta, dar din cauza precipitaţiilor n-am putut să finalizăm lucrarea şi să asfaltăm porţiunea pe unde am introdus canalizarea pasajului. Dar săptămâna viitoare, în măsura în care şi vremea o să ţină cu noi, suntem hotărâţi să dăm drumul circulaţiei pe respectiva porţiune din strada Arieş“, a declarat inginerul Marian Turluc, manager de proiect în cadrul MITLIV pentru construcţia pasajului subteran.
Până la finalizarea lucrărilor la reţeaua de canalizare de pe strada Arieş se va menţine circulaţia cu „sens unic“ pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Alexandru Macedonski şi intersecţia cu strada Eugeniu Carada, a anunţat Primăria Craiova printr-un comunicat.

Alte bretele, deschise traficului

Tot de săptămâna viitoare ar urma să fie redată în circulaţie şi altă porţiune din strada Arieş – cea din dreptul blocului Luxor. „În cursul săptămânii viitoare vom reda în circulaţie bretelele pasajului subteran de pe strada Arieş, pe porţiunea dintre strada A.I. Cuza şi strada Împăratul Traian, inclusiv sensul giratoriu de la intersecţia cu Împăratul Traian. De asemenea, pregătim sistemul de semaforizare de la intersecţia străzilor Arieş şi A.I. Cuza, care va fi pus în funcţiune tot săptămâna viitoare“, a menţionat inginerul Turluc.
Lucrările pe porţiunea de deasupra pasajului subteran nu s-au limitat însă doar la bretele. S-au montat în zona intersecţiilor parapetele de trafic greu, menite să-i apere pe pietoni de o eventuală maşină scăpată de sub control. Urmează ca zilele acestea să se facă şi reglajul acestor parapete, în sensul alinierii lor cu profilul longitudinal al drumului.
Tot acum se amenajează şi cele trei staţii de autobuz: una pe strada Arieş, vizavi de blocul Luxor (cam pe unde oprea odinioară autobuzul 3), cea de-a doua pe cealaltă parte a drumului, în dreptul Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou“, iar a treia în dreptul blocurilor de pe strada Împăratul Traian, nu departe de intersecţia cu strada Arieş.

Punct final, poate prin august

Lucrările avansează şi la interior, unde se lucrează la hidroizolaţia radierului (fundaţiei), se amenajează trotuarele (nu e vorba de trotuare autentice, pentru pietoni, ci doar de nişte trotuare tehnice, foarte înguste), se montează corpurile şi instalaţiile de iluminat.
Imediat după finalizarea bretelelor exterioare se va trece la asfaltarea căii de rulare din tunel. „Asfaltarea interiorului pasajului urmează să o finalizăm chiar luna aceasta“, a spus Marian Turluc, manager de proiect în cadrul MITLIV pentru construcţia pasajului subteran.
Şi tot la interior, de săptămâna viitoare vor începe pregătirile pentru montarea peretelui-cortină (plăci dintr-un material special care vor îmbrăca pereţii pasajului de la un cap la altul). Până atunci, însă, toate structurile de beton aparent (tavan, grinzi) au fost acoperite cu o vopsea specială, anticorozivă, de culoare gri.
Deşi termenul oficial de finalizare a lucrărilor este 18 noiembrie 2013, lucrările sunt avansate, iar constructorii vor să dea în folosinţă pasajul în integralitatea sa în cursul verii. Poate prin august…

Şi, totuşi…

Ultimul strat de asfalt – cel de uzură – urmează să se toarne atât pe bretelele exterioare, cât şi în interiorul pasajului, la finalizarea tuturor lucrărilor, apoi, chiar înainte de inaugurare, să fie trasate marcajele rutiere.
Planurile constructorilor pasajului subteran ar putea fi, însă, date peste cap de o lucrare pe care trebuie să o execute altă firmă – este vorba despre schimbarea unei conducte pe strada Împăratul Traian. Constructorii pasajului depind de finalizarea acestei lucrări – care nici n-a început până acum – pentru a putea executa amenajările de pe strada Împăratul Traian – asfaltare, staţie de autobuz etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS