14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrăiesc fără identitate

Trăiesc fără identitate

Este greu de crezut că există oameni care nu au avut niciodată un act de identitate şi că sunt părinţi care consideră lipsit de importanţă faptul că micuţul lor nu are certificat de naştere. Sunt sute de cazuri cunoscute la nivelul judeţului, însă numărul real este mult mai mare, căci unii oameni nu figurează în nici o bază de date. Aproape săptămânal, reprezentanţii instituţiilor de asistenţa socială de orice natură se confruntă cu noi cazuri. Tocmai de aceea, reprezentanţii Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţa Persoanelor au solicitat tuturor primăriilor din judeţ o situaţie cu toate cazurile de persoane fără identitate.

57 de cazuri, persoane fără identitate, se află în acest moment în lucru la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. „Este vorba de înregistrări tardive ale naşterii, sunt copii cu vârste între un an şi 18 ani. Aceşti copii au ajuns la noi în regim de urgenţă, luaţi din familii din cauza diverselor tipuri de abuzuri, găsiţi pe străzi, aduşi de poliţie etc.“, a precizat Maria Manolache, directoarea DGASPC Dolj.
Şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) din Craiova se află în prezent trei persoane fără acte de identitate. Reprezentanţii instituţiei încearcă să obţină documente pentru aceste persoane. „În unul din aceste cazuri este foarte greu să obţinem documente pentru că avem de-a face cu o persoană cu dizabilităţi, cu care ne este foarte greu să ne înţelegem. Nu ştie să ne spună unde a locuit până acum, dacă a avut vreodată documente. Are în jur de 45 de ani. În astfel de situaţii, solicităm sprijinul poliţiei. În perioada rece ne confruntăm cu foarte multe situaţii când oameni fără identitate ne solicită adăpost, după care dispar pe străzi… Ne-am implicat, am solicitat sprijinul poliţiei, Evidenţei Populaţiei, iar, în cazurile fericite când au rude sau familie, cerem sprijinul acestora. Acum însă, pe perioada verii, pe cei fără identitate, fără documente asupra lor, nu îi putem primi, îi direcţionăm către Centrul pentru oamenii străzii aflat în subordinea Asociaţiei «Vasiliada». De-a lungul anilor, asistenţii sociali ai instituţiei au obţinut nenumărate acte de identitate pentru persoane care au ajuns la noi“, a precizat Vali Giurcă, directorul CPV Craiova.

Tineri pentru care actul de identitate nu are nici o valoare

Ajung în regim de urgenţă şi solicită sprijin, au menţionat reprezentanţii Centrului pentru oamenii străzii. „În ultimele luni am avut cinci astfel de cazuri, beneficiari ai centrului, oameni care s-au prezentat fără documente. Sunt situaţii când au pierdut actele de identitate din cauza condiţiilor în care trăiesc, prin canale, scări de bloc sau parcuri. Ne-am confruntat cu două situaţii deosebite, când doi tineri de aproximativ 20 de ani, de etnie romă, fără adăpost, s-au prezentat la noi mărturisind că nu au avut niciodată acte de identitate. Este şocant să auzi din gura acestor oameni că ei nu au nevoie de documente, nu conştientizează importanţa unui act“, a spus Tamara Piele, asistent social la Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“.
În această situaţie se află şi Mihai, un tânăr de 23 de ani. Despre familia lui nu ştie prea multe… Doar că pe mamă o chema Ionica şi că a plecat din ţară când el avea cinci ani. Povesteşte că a trăit pe unde a apucat, azi într-un oraş, peste o lună în altul. Îşi aminteşte doar că trăia într-o casă ce stătea să cadă, cu două camere, o bucătărie şi un hol… Undeva prin Piteşti… „Nu am stat prea mult într-un singur oraş. De peste cinci ani însă, casa mea este Craiova, iar în situaţii-limită, când simt nevoia de hrană caldă sau de un pat moale, bat la uşa Centrului pentru persoane fără adăpost. Când rămâi singur şi încerci să trăieşti, te lupţi să răzbeşti. Prietenii sunt familia mea. Nu am avut niciodată un act, însă când am vrut să mă angajez la o spălătorie auto, aici în Craiova, mi-au cerut acte… Până acum nu am avut această problemă, munceam într-o zi la o firmă, luna viitoare la alta. Acum câţiva ani îmi amintesc că am vorbit cu nişte persoane care mi-au promis că mă ajută să obţin documente. Asta făceau, mergeau din sat în sat şi întrebau de oameni ca mine“, a povestit tânărul, care ar vrea să-şi rezolve şi el problema actelor de identitate, pentru că a înţeles că are nevoie de ele.

Până pe 1 iulie, toate primăriile trebuie să trimită situaţia cu persoanele fără identitate

Reprezentanţii Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor (DPCEP) Dolj, instituţie aflată în subordinea consiliului judeţean, trag însă un semnal de alarmă. Numărul persoanelor fără identitate, cu documente pierdute şi neînlocuite, expirate şi reînnoite, este mult mai mare. „Din 2005 am tot ridicat acest aspect, al persoanelor fără identitate. De data asta, am trimis o circulară la toate primăriile din judeţ, prin care am solicitat o evidenţă cu toate persoanele aflate pe raza comunei, de la copii până la vârstnici, şi situaţia identităţii acestora. Am dat termen ca până la 1 iulie să primesc toate aceste date. Există de câţiva ani o nouă situaţie cu care ne confruntăm, a copiilor născuţi în străinătate care în prezent se află pe raza judeţului, care au certificate de naştere eliberate de statele unde s-au născut, dar care nu sunt înregistraţi în evidenţele noastre. Alt aspect pe care doresc să îl punctez este cel al romilor. Din statisticile realizate de diverse organizaţii a reieşit faptul că doar 1,5%-2% dintre ei au acte de identitate“, a precizat comisarul-şef Marin Stănică, directorul DPCEP Dolj.
În cadrul a 12 acţiuni efectuate de poliţie de la începutul anului şi până în prezent, au fost depistate 32 de persoane fără acte de identitate, cele mai multe la căminul de nefamilişti de pe strada Râului şi în cartierul Făcăi. Două dintre aceste persoane erau autori de furturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS