10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcertul tinerilor solişti, un succes la public

Concertul tinerilor solişti, un succes la public

Filarmonica „Oltenia“ a găzduit vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub, un concert al tinerilor solişti Geo Fabian (vioară), Ciprian Ion (flaut) şi Christian-Theodoru Ilie (pian), cu concursul orchestrei simfonice.
Iubitorii muzicii au audiat Concertul pentru vioară şi orchestră de Wilhelm Georg Berger, Concertul pentru flaut şi orchestră, în primă audiţie, de Carl Nielsen, şi Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian şi orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov.
Pentru tinerii solişti a fost o experienţă inedită să concerteze alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia“. „Eu îmi trăiesc viaţa aici, în orchestră. Dar când apar în faţă e infinit mai greu. Depinde şi de antrenamentul pe care îl ai. Un solist care se antrenează pentru a fi solist se simte bine şi acolo în faţă“, a precizat Ciprian Ion.

Bisuri şi aplauze
la scenă deschisă

Interpretarea de excepţie a celor trei protagonişti ai serii simfonice de vineri a ajuns la sufletul celor din sală. Publicul a cerut bis după fiecare concert, răsplătindu-i cu aplauze şi ovaţii.
Christian-Theodoru Ilie, aflat la prima experienţă a unui concert pentru pian şi orchestră, s-a bucurat de un mare succes în rândul iubitorilor muzicii, care i-au apreciat calităţile solistice, talentul, oferindu-i minute în şir aplauze furtunoase şi ovaţii la scenă deschisă. Tânărul pianist a revenit în scenă, cu un bis de excepţie, Balada a III-a op.47 de Chopin. „Am avut emoţii. Este pentru prima dată când concertez cu orchestra. Este cu totul şi cu totul diferit. E un sentiment fantastic. Şi totuşi, tot timpul e loc de mai bine. Am ales Chopin pentru bis, pentru că mă simt apropiat de el întrucât am atracţie către rafinament în muzică. Prefer să mă specializez în Chopin, Rahmaninov, Ceaikovski“.
Bucuria reuşitei i-a umplut sufletul tânărului pianist. Cu sudoarea pe frunte, dar cu zâmbetul cald pe faţă, Christian-Theodoru Ilie a privit mulţumit spre ziua de mâine. Şi-a îndeplinit menirea, a ajuns la sufletele celor din sala de spectacole şi a smuls aprecierea colegilor, care nu s-au sfiit să declare: „A fost impresionant. M-ai făcut să plâng“. Cuvinte laudative au venit şi din partea dirijorului, Alexandru Iosub, care a precizat: „Christian-Theodoru Ilie a debutat cu orchestra, ceea ce nu este un lucru uşor. A fost unul dintre cele mai grele concerte pentru pian. S-a ţinut foarte bine şi, mai ales, a demonstrat mari disponibilităţi pentru concertistică, solistică. Îi doresc să aibă sănătate, noroc şi succes“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS