16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGemenii spanioli duc Craiova pe culmile succesului

Gemenii spanioli duc Craiova pe culmile succesului

S-au născut în Spania. În urmă cu cinci ani, au călcat pentru prima dată pe pământ românesc şi au rămas să exceleze, unul în lumea sportului, celălalt în lumea ştiinţelor exacte. Sunt gemenii Antonio Luis Oliva Garcia şi Lourdes Maria Oliva Garcia, elevi ai Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova.

I-am întâlnit pe gemenii spanioli adoptaţi de Oltenia la orele după-amiezii, după încă o zi de antrenamente şi studii. Lourdes face parte din trupa de majorete a şcolii, unde urmează cursurile, dar se declară îndrăgostită până peste cap de gimnastica ritmică.
„În Spania, am studiat flamenco, dar, odată ce am ajuns la Craiova şi am fost înscrisă la Liceul cu Program Sportiv «Petrache Trişcu», am făcut badminton, apoi dans sportiv şi acum gimnastică“, povesteşte micuţa cu părul şaten. Gimnastica i s-a prins de suflet, aşa că în fiecare zi aşteaptă cu înfrigurare trecerea orelor de curs pentru a se întâlni cu antrenoarea şi cu celelalte fete alături de care exersează fie cu bastonul, cu cercurile, săriturile sau la sol. Recunoaşte uşor stânjenită că ar da orele de curs pentru cele de antrenament pentru că îi place mai mult gustul victoriei de pe podiumul de premiere. A participat la diferite competiţii fie cu trupa de majorete, fie cu cea de gimnastică şi, oriunde au fost, a reuşit să smulgă aprecieri, diplome şi medalii care astăzi stau la loc de cinste în camera sa. Ar vrea să facă mai multe, să poată participa la mai multe competiţii, dar costurile costumelor şi al deplasărilor o împiedică uneori.
„Nu dispunem de bani pentru a o putea pregăti şi în afara şolii. De abia am reuşit să strângem banii pentru concursul de majorete de la Braşov, la care a participa cu câteva săptămâni în urmă. Costumele, încălţămintea, înscrierea, drumul, cazarea costă destul de mult pentru posibilităţile noastre“, a precizat cu regret în glas, în faţa neputinţei Maria Josefa Garcia Sanchez, mama celor doi copii.

Gustul succesului

Şi dacă Lourdes se mândreşte cu reuşitele sale din lumea sportului, fratele său geamăn se declară iubitor al fotbalului şi un pasionat de tainele fizicii şi al astronomiei în special. „Iubesc mai mult învăţătura. Fizica am descoperit-o prin clasa a IV-a, când am început să mă uit mai mult la Discovery. Mergeam la Palatul Copiilor unde urmam cursuri de matematică. Într-o zi am întrebat-o pe doamna profesoară dacă pot studia acolo şi fizica. Imediat ce am aflat că e posibil acest lucru, m-am înscris la cursuri. Îmi place fizica. La început m-a atras partea astronomică, dar acum în egală măsură îmi suscită interesul partea cuantică şi atomică. La anul vreau să mă duc la concursul de ştiinţe, chimie, biologie, fizică, pentru că mă atrage şi biologia. Am citit chiar o carte de biologie de clasa a XII-a, dar şi o carte pe care mi-a împrumutat-o doamna profesoară de la şcoală, primită de dânsa de la un profesor pe vremea când era studentă. Se numeşte «Concepţii, teorii şi legi în biologie».
Vreau să mă fac astronom, dar, cine ştie, poate o să mă răzgândesc. Aş vrea şi preşedinte, dar parcă mai mult fizician“, a precizat isteţul Antonio.
Problemele financiare îl împiedică uneori să îşi testeze cunoştinţele în cadrul concursurilor de matematică, fizică, informatică. Profesorii îi plătesc taxele de concurs, alteori, bunicul şi astfel Antonio se poate mândri cu rezultate foarte bune şi diplome de merit. Fiecare concurs este o provocare, căreia îi face faţă cu succes.
„Este un copil excepţional, a terminat până acum numai cu 10 de linie“, completează cu mândrie mama.
Ochii copilului cercetează orizontul, curios. Parcă ar fi în căutarea altui lucru nou, căruia să-i dezlege misterele, aşa cum a făcut cu fiecare pagină de carte pe care a deschis-o. Iubesc sportul, iubesc ştiinţele exacte, dar iubesc în egală măsură şi Craiova, oraşul care i-a adoptat cu căldură. „Am venit prima dată în Craiova în vacanţă, eram însărcinată cu Patricia, sora cea mică a lui Lourdes şi Antonio, pe care am născut-o aici. Ea e olteancă. Nu credeam că voi pleca din Spania înainte de a mă lua Dumnezeu. Şi uite că am trăit această minune şi am ajuns la Craiova. Copiii şi eu ne-am îndrăgostit de acest loc şi, deşi câte o dată ducem dorul Spaniei, nu vom pleca prea curând de pe aceste meleaguri cu oameni atât de calzi şi primitori“, a mărturisit mama celor doi copii excepţionali care au venit să facă performanţă în Oltenia şi să ducă mai departe cu succes numele oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS