16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoroghină recită Eminescu şi Shakespeare în Europa

Boroghină recită Eminescu şi Shakespeare în Europa

Inepuizabila energie a lui Emil Boroghină l-a determinat pe acesta să reamintească lumii teatrale că, în afară de a fi un excepţional director, este şi actor, iar de anul trecut s-a (re)lansat în câteva proiecte de recitaluri, cum ar fi cele din Eminescu şi Shakespeare.

La ora când citiţi acest interviu, Emil Boroghină (foto) este în drum spre străvechea şi legendară capitală a Greciei, Atena, unde sâmbătă, la Ambasada României, va susţine spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu“.
Ion Jianu: Domnule Emil Boroghină, lumea Craiovei, şi nu numai, vorbeşte de foarte mult timp cu mare respect despre directorul Emil Boroghină, cel al Teatrului Naţional din Craiova în perioada lui de glorie, şi de directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, manifestare de un binemeritat prestigiu european şi mondial. Mult mai puţini vorbesc acum despre actorul Emil Boroghină şi marea lui pasiune pentru actorie, dar se pare însă că, prin ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp, dumneavoastră vreţi să le reamintiţi că Emil Boroghină, înainte de a fi un excepţional director, este şi actor.
Emil Boroghină: Domnule Jianu, ne cunoaştem de foarte mult timp şi dumneavoastră ştiţi că, atunci când domnul Ion Traian Ştefănescu, primul diriguitor al judeţului Dolj, m-a instalat în fotoliul de director al Teatrului Naţional din Craiova (23 februarie 1988 – n.r.), eu am luat decizia ca, pe timpul directoratului meu – care speram să fie unul scurt – să nu joc în nici un spectacol sau să pun în scenă, sacrificiu, probabil, destul de greu de imaginat. Cum perioada pe care am trăit-o ca director a fost una destul de lungă, poate mult prea lungă pentru un actor, atunci când am solicitat să fiu eliberat din funcţie – considerând că tot ceea ce puteam să fac eu în această investitură făcusem – mi-a fost pur şi simplu teamă să încerc să mai revin pe scenă. Aşa că am renunţat la gândul unei reîntoarceri la „uneltele” iniţiale ale artistului. Nu vă ascund că trăiam cu sentimentul unei împliniri aproape totale, chiar dacă această împlinire nu era cea de actor, profesia mea de bază, sau de regizor, eu absolvind la mijlocul anilor ’80 şi un curs postuniversitar de regie de teatru. În plus, îmi rămânea satisfacţia de a lucra pentru Festivalul Shakespeare, pe care îl fondasem în 1994 şi a cărui activitate am coordonat-o după 2000, anul când am solicitat eliberarea din funcţie şi pensionarea. Festivalul a ajuns, mai ales începând cu 2006, să fie considerat unul dintre cele mai importante festivaluri cu temă ale Europei şi, pentru unii, cel mai important festival Shakespeare din lume.
Sigur, actorul Emil Boroghină, rămăsese, discret, undeva în urmă. Aproape îl uitasem. Câteva întâmplări fericite, coincidenţe, sau poate providenţa, fac acum ca, în viaţa mea, probabil pentru o perioadă scurtă, până când voi intra în febra Festivalului Shakespeare din anul 2014, „prim-planul“ să îl ocupe… actorul Emil Boroghină. Ce să vă spun? Am fost invitat în noiembrie 2011 de către Carmen Hopârtean, directoarea Casei de Cultură Belgo-Române, să prezint un recital de poezie populară „Vârstele Omului“, realizat în urmă cu 40 de ani, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României la Bruxelles; apoi, în 2012, am susţinut „Recitindu-l pe Eminescu…“, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale a României, şi „Recitindu-l pe Shakespeare…“, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare. Tot anul trecut, în noiembrie 2012, am prezentat, cu un nesperat succes, spectacolul „Eugen Ionesco-Berenger“. Acesta a fost jucat, o singură dată, în 1970, la Zilele „Eugen Ionesco“ organizate la Bucureşti.
I.J.: În acest context, cum este anul 2013 pentru renăscutul actor Emil Boroghină?
E.B.: 2013 este, pentru actorul Emil Boroghină, un an aproape de poveste. După cele două spectacole Shakespeare şi Eminescu prezentate în 8 şi 15 martie pentru Baroul de avocaţi Dolj şi Clubul „Lyons“, a urmat participarea, din 13 aprilie, cu „Recitindu-l pe Shakespeare…“, la Festivalul de la Erevan, apoi în 28 aprilie la Gala Recitalurilor Dramatice de la Bacău, în secţiunea „Recitaluri extraordinare“, deschisă de soprana de faimă mondială Angela Gheorghiu şi marele pianist Dan Grigore. Luna trecută, pe 11 mai, l-am recitat pe Shakespeare şi la Festivalul de Teatru de la Caracal, la invitaţia Marinei Constantinescu şi a lui Marius Tucă. Zilele acestea, mai exact sâmbătă, 8 iunie, voi fi la Atena, unde voi susţine  spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu…“, recital care va fi prezentat şi la Gala Vedetelor de la Buzău (pe 15 iunie), apoi la Budapesta (în 17 iunie), la Veneţia (în 20 iunie) şi la Roma (în 25 iunie), ultimele trei în organizarea Institutului Cultural Român. Totodată, am fost invitat să prezint „Recitindu-l pe Shakespeare…“ pe 12 iulie, la Festivalul Shakespeare de la Gyula, şi pe 4 şi 5 august la Festivalul Shakespeare de la Gdansk, considerat, ca şi Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, unul dintre cele mai importante festivaluri europene dedicate creaţiei shakespeariene.
I.J.: În toamna aceasta se vor împlini 50 de ani de când dumneavoastră, Leni Pinţea-Homeag, Valeriu Dogaru şi Georgeta Luchian-Tudor aţi absolvit (în 1963) Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Bucureşti (IATC). Înţeleg că vor fi organizate două manifestări omagiale, una la Bucureşti şi alta, după toate probabilităţile, la Craiova…
E.B.: Trebuie să vă spun că exact în ziua prezentării spectacolului „Recitindu-l pe Eminescu… La Steaua care-a răsărit“, la Veneţia (20 iunie), este programată la Bucureşti întâlnirea promoţiei noastre cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la absolvirea Facultăţii de Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti. Îmi pare nespus de rău că nu voi putea fi, fizic, alături de colegii mei de an, la marcarea acestui eveniment, dar gândul meu îi va însoţi tot timpul. Mai mult, voi dedica spectacolul meu de la Veneţia, din seara de 20 iunie, colegilor mei dragi, celor încă în viaţă şi celor care ne-au părăsit… Despre eventuala „manifestare“ de la Craiova, gândită pentru toamna acestui an, e prematur să vorbim acum.

Ilie Gheorghe, recital „Vreme vine, vreme trece…“

One man show-ul „Vreme trece, vreme vine…“, în regia şi interpretarea marelui actor craiovean Ilie Gheorghe, va fi susţinut în această lună în trei mari capitale europene: Bruxelles (18 iunie), Londra (20 iunie) şi Varşovia (22 iunie). Recitalul „Vreme vine, vreme trece…“, după Mihai Eminescu, a fost susţinut de Ilie Gheorghe pentru prima oară pe scena Naţionalului din Craiova în stagiunea teatrală 2008-2009.
„Graţie celor de la Institutul Cultural Român, am privilegiul de a prezenta, în partea a doua a lunii iunie, acest recital din Eminescu, la 124 de ani de la moartea irepetabilului poet al nostru (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889). «Vreme trece, vreme vine…» este o lecţie de poezie românească“, a spus Ilie Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS