6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȚânțari fără miros

Țânțari fără miros

Zzzzzzz… este unul dintre cele mai cunoscute sunete de pe planetă și este emis de cea mai detestată insectă: țânțarul. În următorii ani, s-ar putea însă ca omul să scape de înțepăturile aceastei vietăți, după cum scrie Corriere della Sera, în ediția on-line. Cercetătorii americani de la Howard Hughes Medical Institute (HHMI) au izbutit să modifice genetic țânțarul, alterându-i mirosul. Rezultatul a fost că această insectă nu a mai fost capabilă să perceapă mirosul emanat de pielea omului.
În general, țânțarii îi atacă în egală măsură pe oameni și pe celelalte animale cu sânge cald. Dar s-a dovedit că două specii au o apetență deosebită pentru om. Este vorba de două dintre cele mai periculoase, Aedes aegypti – care poate transmite febra galbenă, și Anopheles gambiae – ce poate găzdui paraziții malariei.
A fost un motiv în plus pentru cercetătorii americani să încerce să intervină genetic asupra țânțarilor.
„Este cunoscut faptul că ei iubesc totul la noi. Dioxidul de carbon și căldura emanată de corpurile noastre îi înnebunesc pe țânțari. A venit însă vremea să intervenim“, a declarat Leslie Vosshall, neurobiolog la Universitatea Rockefeller din New York, cel care a publicat și un studiu asupra țânțarilor în revista Nature.
După alterarea unei singure gene, responsabilă cu reacția la miros, s-a constatat că, atunci când au fost puși să aleagă între om şi orice alt animal, aceşti ţânţari mutanţi au arătat o preferinţă redusă  pentru mirosul uman, preferând porcuşorii de Guineea, în condiţiile în care un ţânţar normal, care n-a fost supus acestor mutații genetice, ar fi preferat omul.
Tot echipa de cercetătorii americani condusă de Vosshall a mai făcut o descoperire neașteptată. S-a constatat că țânțarii modificați genetic nu reacționează nici la mirosul emanat de insecticidul Deet, unul dintre cele mai răspândite la nivel mondial încă din 1960, ci doar la atingerea acestuia. Astfel, pe unul din brațele unui om a fost pulverizat Deet, iar pe celălalt nici un fel de insecticid, dar țânțarii s-au așezat în egală măsură pe ambele. Abia după ce au luat contact cu Deet, țânțarii și-au luat zborul, semn că reacționează la atingerea corpului lor cu acesta, nu la mirosul emanat de insecticid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS