6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii au bun-simţ, dar cu moderaţie

Românii au bun-simţ, dar cu moderaţie

Românii consideră despre ei că au bun-simţ, însă cu moderaţie, bunul-simţ însemnând în percepţia acestora în primul rând folosirea formulelor de mulţumire pentru serviciile oferite de ceilalţi, conform unui studiu realizat în luna mai de Exact CC pe un eşantion de 400 de persoane, cu vârste cuprinse între 18-59 de ani, din mediul urban, cu educaţie medie şi superioară.
Deşi bunul-simţ şi ospitalitatea au fost considerate dintotdeauna „cartea de vizită a românilor“ şi se spune că oriunde te duci în România găseşti oameni dornici să te găzduiască şi să te primească la masă, se pare, totuşi, că românii nu îşi dau note de premianţi. Acest lucru este dovedit de locul pe care românii singuri plasează România în clasamentul celor 27 de ţări europene din punct de vedere al educaţiei sociale, morale şi spirituale: locul 18.
Dintre caracteristicile cele mai importante pe care românii consideră că le au, pe primul loc se situează generozitatea, bunul-simţ, respectul şi politeţea. Chiar dacă aceste calităţi sunt pe primele locuri în imaginea de ansamblu a românului, doar 20% dintre români îşi dau note bune la aceste calităţi.
La capitolul responsabilitate şi încredere nu stăm însă la fel de bine. Aceste calităţi se află pe ultimul loc. Doar 14% dintre români consideră că suntem demni de încredere, cinstiţi şi atenţi în a ne onora promisiunile.
Bunul-simţ pentru români înseamnă în primul rând folosirea formulelor de mulţumire pentru serviciile oferite de ceilalţi. Aproximativ 80% dintre ei au ales ca formulele cel mai des folosite „mulţumesc“ şi „te rog“, alături de formula de salut „bună ziua“. „Îmi cer scuze“ este o altă formulă folosită de românii cu bun-simţ, însă fără a se face risipă.

Bunul-simţ se învaţă acasă

Atunci când vine vorba de educaţie şi bun-simţ, o majoritate covârşitoare dintre români, 96%, consideră că bunul-simţ se învaţă în familie şi că părinţii sunt cei care trebuie să facă educaţie în acest sens. Se aşteaptă, de asemenea, de la profesori şi în speţă din şcoală, într-un procent de 66%, ca „bunul-simţ“ învăţat acasă să se perpetueze.
Un alt mediu care ar trebui să încurajeze bunul-simţ şi să educe oamenii în acest sens este mass-media. 19% dintre români consideră mass-media responsabilă de educarea românilor.
Şi pentru că bunul-simţ se învaţă în familie, tot în familie se manifestă de cele mai multe ori. Părinţii şi bunicii, urmaţi pe locul al treilea de partenerul de viaţă, sunt cele mai respectate persoane din viaţa unui român. Mai mult de jumătate dintre români consideră că partenerul de viaţă are o importanţă deosebită şi că merită să fie tratat cu mult bun-simţ şi respect.
La polul opus, şoferii din trafic, călătorii din mijloacele de transport, vecinii şi colegii de serviciu primesc mai puţine dovezi de bun-simţ şi sunt categorii mult mai puţin respectate de români.
Românii consideră că primesc respect şi sunt trataţi cu bun-simţ tot de familie. Peste jumătate din români sunt de părere că, dacă oferi gesturi de bun-simţ, vei primi la rândul tău respect şi consideraţie. Există însă un procent semnificativ de români, 32%, care consideră că „în societatea de azi nu ai nimic de câştigat dacă ai bun-simţ“, acest sentiment intensificându-se odată cu înaintarea în vârstă. Între românii cu bun-simţ sunt şi români responsabili: protejarea mediului înconjurător este cea mai importantă cauză pentru care românii ar dona o sumă de bani sau ar aloca ore în timpul lor liber. Un procent de 42% dintre ei sunt dispuşi să facă acest lucru. Pe locurile următoare, însă la foarte mare distanţă de prima cauză, se afla acţiuni ce au ca scop ajutorarea copiiilor cu nevoi speciale, un sfert din românii intervievaţi manifestându-şi interesul în acest sens.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS