6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia semnează Tratatul privind comerţul cu arme

România semnează Tratatul privind comerţul cu arme

România se numără printre ţările care urmează să semneze Tratatul privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), primul instrument juridic internaţional care reglementează acest domeniu la nivel global, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. ATT va fi semnat de către ambasadoarea Simona Miculescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Naţiunile Unite, iar ceremonia de semnare va avea loc la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York.

„Semnarea ATT are semnificaţii profunde legate de responsabilizarea statelor care derulează operaţiuni de comerţ exterior cu armamente convenţionale, estimat anual la 60 de miliarde de dolari, de diminuarea comerţului ilicit în materie şi de realizarea unui nivel adecvat de transparenţă. După intrarea sa în vigoare, ATT va reduce impactul utilizării armelor convenţionale asupra populaţiei civile din zonele de conflict, 500 000 de civili fiind ucişi, anual, în conflicte şi va diminua încălcările regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comerţului cu arme”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

Încă din anul 2006, România a participat activ la procesul ONU de negociere şi adoptare a acestui nou acord internaţional. Prin semnarea acordului în prima zi de semnare, România reconfirmă tradiţia diplomatică de recunoaştere a importanţei politice a acestui nou tratat, precum şi a interesului de a ne angaja plenar prin însuşi momentul semnării sale. „Principalul argument în favoarea semnării şi, ulterior, a ratificării cu celeritate a acestui tratat major de către România, este dat de standardele naţionale avansate în domeniul regimului de control al operaţiunilor cu armamente, legiferat şi aplicat în România încă din 1992” , a precizat ministrul Titus Corlăţean.

De asemenea, poziţionarea ţării noastre pe locul al treilea în ierarhia mondială a transparenţei exporturilor de arme, după Elveţia şi Marea Britanie, reprezintă o altă premisă pentru accelerarea procedurilor legale naţionale de exprimare a consimţământului României de a deveni parte la acest nou tratat.

Tratatul va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state. România face parte dintre cele 154 de state membre ONU care au votat, la 2 aprilie 2013, în favoarea adoptării ATT, participând activ la cele două conferinţe diplomatice consacrate negocierii textului tratatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS