10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIstoria toaletei de la grădiniţă

Istoria toaletei de la grădiniţă

Singura grădiniţă din Craiova cu toaleta în fundul curţii o să aibă WC-uri în interiorul clădirii abia din toamna anului viitor, în cel mai fericit caz.

Grădiniţa nr. 17 din cadrul Şcolii „Lascăr Catargiu“ din Craiova o să aibă, în sfârşit, toaleta în interior. Construcţia a început luna aceasta, însă copiii n-o să beneficieze prea curând de respectiva dotare, pe care autorităţile locale au considerat-o prea multă vreme un lux ce nu necesită finanţare de la buget.

Bani puţini, apoi deloc

Două administraţii locale – cea condusă de fostul primar Antonie Solomon şi cea păstorită de actuala primăriţă, Lia Olguţa Vasilescu – s-au bâlbâit în asigurarea fondurilor necesare pentru ceva ce ar trebui să fie firesc – construirea unor WC-uri în incinta clădirii, pentru ca micuţii să nu mai meargă prin ploaie sau nămeţi până la toaleta din fundul curţii.
Povestea finanţării acestui obiectiv începe în 2011, când administraţia municipală a alocat suma de 10.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate în vederea construirii unui grup sanitar la Grădiniţa nr. 19 şi racordarea acestuia la reţeaua publică de canalizare. Nu se ştie dacă s-a făcut acest studiu de fezabilitate, pentru că un asemenea document n-a fost supus aprobării consilierilor locali.
Un an mai târziu, prin bugetul municipal al anului 2012, votat în Consiliul Local Craiova pe 2 februarie 2012, s-a alocat Grădiniţei nr. 17 din cadrul Şcolii nr. 19 „Lascăr Catargiu“ suma de 500.000 de lei pentru „refuncţionalizare clădire grădiniţă, construire grupuri sanitare şi racordare la utilităţi (proiectare şi execuţie)“. Banii n-au fost însă utilizaţi de conducerea de atunci a grădiniţei, managerul din acea vreme al unităţii de învăţământ, Maria Jifcu, susţinând că suma era insuficientă, fiind nevoie de peste un milion de lei pentru acest proiect, care nu implica doar construirea unor toalete, ci o construcţie mai amplă, care presupunea vestiare şi toaletă pentru cadre, grupuri sanitare pentru copii, două magazii (din care una destinată special pentru cornul şi laptele date de stat copiilor), dar şi o încăpere tehnică, ce va adăposti centralele termice, plus construirea unui coridor şi schimbarea acoperişului. Drept urmare, demersurile de organizare a licitaţiei s-au oprit brusc, pe motiv că „primăria nu a mai alocat diferenţa de bani şi fără toată suma în cont nu se putea încheia contractul“, după cum explica atunci fostul manager.

Finanţare parţială

Au venit apoi alegerile locale. Antonie Solomon a pierdut scaunul de primar în favoarea Olguţei Vasilescu, iar actuala primăriţă a retras mai întâi 400.000 de lei de la această investiţie, pentru ca ulterior să fie retraşi şi ultimii 100.000 de lei, necheltuiţi de conducerea şcolii. Se întâmpla asta în toamna anului trecut, tocmai când Daniel Preduş-Mic – noul manager al Şcolii „Lascăr Catargiu“, care cuprinsese şi Grădiniţa nr. 17 – începuse procedurile de licitaţie pentru lucrările de extindere. Şase firme apucaseră să depună oferte – Isihia Impex SRL, Atlas SA, Viosil Instalconstruct SRL, Robexpert SRL, Valah Construct SRL şi Novara T Impex SRL -, dar procedura de achiziţie publică a fost îngheţată până în primăvara acestui an, când s-a asigurat şi finanţarea.
Şi din nou au fost probleme. Prin bugetul pe 2013, Primăria Craiova a dorit să aloce iniţial 1.076.000 de lei pentru această investiţie (a cărei valoare estimată era de 1.034.162,48 lei, inclusiv TVA), dar a retras subit 500.000 de lei de aici pentru a-i aloca achiziţiei terenului din Balta Craioviţei de la Adrian Mititelu. Au rămas 576.000 de lei, bani insuficienţi pentru lucrările programate. Suficienţi, totuşi, pentru începerea lor, aşa că a fost declarată câştigătoare a licitaţiei firma SC Isihia Impex SRL, a cărei ofertă era de 886.883,29 lei, inclusiv TVA.
Şcoala a încheiat contractul cu această firmă, care, pe 7 mai 2013, a început deja lucrările. Termenul de realizare este de 12 luni. „Noi vom încerca să finalizăm lucrarea înainte de termen“, promitea, zilele trecute, şeful de şantier Ion Mîţîcă. „Dacă vor reuşi, vor primi o primă“, îl completa patronul Isihia Impex SRL, Emil Chiriac. Însă, cum finanţarea nu este asigurată integral, nici lucrările nu vor putea fi încheiate în 2013, ci abia în 2014, după ce municipalitatea va aloca şi diferenţa de resurse bugetare pentru această investiţie. Aşa că preşcolarii din Grădiniţa nr. 17 Craiova vor avea toaleta în incinta unităţii de învăţământ abia din anul şcolar 2014 – 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS