6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeauşescu - sperietoare la protestele bulgarilor

Ceauşescu – sperietoare la protestele bulgarilor

Sute de bulgari au ieşit ieri pe străzi pentru a cere demisia guvernului premierului Plamen Oresharski, învestit chiar în această săptămână, relatează Agerpres. Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns la Sofia pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de alianţa de guvernare care, în opinia lor, serveşte intereselor mafiei.
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva celor două partide din alianţa de guvernare: Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce), precum şi împotriva partidului ultranaţionalist Ataka, pe care îl acuză că ar fi intrat într-o colaborare secretă cu socialiştii şi etnicii turci.
Protestatarii au defilat pe străzile Sofiei, blocând pentru scurt timp circulaţia pe unele artere rutiere. Aceştia s-au oprit în faţa clădirilor parlamentului, guvernului, Curţii de Justiţie, ambasadei Turciei şi a sediilor celor două partide de guvernare.
Mulţi dintre participanţii la manifestaţie sunt activişti ai partidelor Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei şi Ordine, legalitate şi justiţie, care nu au reuşit să obţină mai mult de 4% din voturi la alegerile legislative din 12 mai şi au rămas în afara parlamentului. Cele două formaţiuni au cerut Curţii Constituţionale să anuleze scrutinul, susţinând ca acesta ar fi fost manipulat. La protest au participat şi naţionalişti, oameni nemulţumiţi de sistemul politic în general, anarhişti şi activişti ecologişti. Pe una dintre pancarte se putea citi „Veţi avea soarta lui Ceauşescu“, mesaj adresat, cel mai probabil, politicienilor bulgari. Manifestaţii de protest au avut loc şi la Plovdiv (în sud), unde s-au strâns în jur de 200 de persoane, precum şi la Blagoevgrad (sud-vest) şi Varna (nord-est), unde au fost între 100 şi 150 de protestatari.
Acestea sunt primele proteste după o pauză de circa două-trei luni, după ce în ianuarie, februarie şi martie, în diferite oraşe bulgăreşti, au avut loc proteste sociale împotriva nivelului scăzut de trai şi a costurilor mari la întreţinere. Manifestaţiile de atunci au fost mult mai ample, la ele participând chiar mii de persoane, ceea ce a dus la demisia guvernului conservator al lui Boiko Borisov şi la organizarea de alegeri anticipate.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS