22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de elevi se apără cu pumnul

Sute de elevi se apără cu pumnul

Aproximativ zece copii care au avut un comportament violent şi care necesită supraveghere, consiliere şi monitorizare se prezintă săptămânal la psihologii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Un studiul realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România arată că 86% dintre copii sunt certaţi de cadrele didactice atunci când greşesc, 33% dintre elevi sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către profesorii lor, iar 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de aceştia. Studiul evidenţiază, de asemenea, datele referitoare la stările emoţionale experimentate de elevi în cadrul şcolii. Majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% dintre copii) până la anxietate, retragere, nesiguranţă, încordare (57%) şi îngrijorare (6%).
Din cauza acestui fenomen, Salvați Copiii România organizează, pe 31 mai 2013, un flash-mob cu mesajul „Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari!“, în liceele, școlile și grădinițele din România, prin care îi invită pe profesori și pe părinți să se alieze pentru a scoate violența din viața copiilor.

Săptămânal, copiii din Dolj manifestă acte de violenţă

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au precizat că fenomenul de violenţă între copii este tot mai des întâlnit în ultima vreme în şcoli. În prezent, au cazuri care necesită măsuri de supraveghere specializată (copii care au comis şi alte infracţiuni în afară de violenţă în şcoală, de exemplu furturi). Două cazuri pe săptămână se prezintă la Comisia pentru Protecţia Copilului şi trec automat în monitorizare pe perioada supravegherii specializate. Totul porneşte de la violenţa verbală, care conduce la violenţă fizică (de la ameninţări la lovire nu este decât un pas), iar „actorii“ sunt elevi care dezvoltă un comportament agresiv din dorinţa de a fi „cool“, de a ieşi în evidenţă, spun specialiştii. „Sunt copii cu o structură emoţională fragilă, stimă de sine scăzută, care nu au reuşit să fie apreciaţi nici în familie, nici în şcoală. Bătăile din curtea şcolii sunt deja o obişnuinţă şi consecinţele sunt uneori dureroase. Cu ani în urmă, la Filiaşi, în urma unei altercaţii între doi copii, unul a căzut, s-a lovit la cap şi a murit. Vorbim de copii cu vârste până în 12 ani, care nu au realizat consecinţele agresiunii. În astfel de situaţii, noi, cei de la DGASPC, ne sesizăm din oficiu. În situaţia de faţă, specialiştii noştri s-au axat pe consilierea agresorului şi a familiei sale, întrucât victima decedase. De dorit este să nu se ajungă la asemenea situaţii şi, din acest motiv, venim în întâmpinarea acestor cazuri prin centrele noastre de consiliere şi complexul pentru copilul abuzat. Încercăm să ajutăm copiii să conştientizeze efectele violenţei şi să dezvolte tehnici de gestionare a stresului şi agresivităţii. Am sprijinit campanii de informare asupra efectelor violenţei în şcoli şi am derulat propriile campanii împotriva violenţei sub titulatura «Bătaia doare, nu corectează». Asta, pentru că un copil dezvoltă un comportament agresiv şi sub influenţa violenţei pe care uneori o vede şi o «simte» în familie, modelele parentale fiind preluate prin imitaţie. Aici intervine rolul părinţilor, care ar trebui să solicite ajutor. Dacă nu o fac când copilul este încă mic, în adolescenţă, violenţa poate îmbrăca alte forme, de crimă sau suicid. De asemenea, cadrele didactice ar trebui să stopeze violenţa verbală, injuriile, comportamentele arogante şi narcisiste, pentru ca ele să nu se transforme în acte violente. Astfel de cazuri ajung să fie sesizate la poliţie, dar şi în faţa Comisiei pentru Protecţia Copilului Dolj (până în 14 ani minorul nu răspunde penal). Copiii implicaţi în astfel de acte violente primesc o măsură de supraveghere specializată, de regulă în familie, care se obligă să colaboreze cu specialiştii DGASPC pentru corectarea comportamentelor deviante, ameliorarea situaţie şcolare şi consilierea individuală a celui în cauză“, a menţionat Claudia Măciucă, psiholog clinician specialist în cadrul DGASPC Dolj.

Patru elevi s-au ales cu dosare penale

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj au menţionat că, de la începutul anului şi până în prezent, patru elevi din judeţul Dolj s-au ales cu dosare penale. Numărul cazurilor de violenţă a fost mult mai mare, dar restul au fost soluţionate la nivelul unităţilor de învăţământ sau cu intervenţia poliţiei, care nu a întocmit însă dosare penale. „Dacă este să vorbim, de exemplu, de primele trei luni ale anului 2013, ne-au fost sesizate patru fapte de «lovire și alte violențe» comise în unitățile de învățământ din județul Dolj, ale căror victime au fost elevi minori, dintre acestea două fiind săvârșite în incinta școlilor generale și două în incinta liceelor. În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare penale. Am avut în luna februarie un caz la o şcoală specială, unde doi fraţi au lovit un cadru didactic. Am luat declaraţii elevilor, însă profesorul nu a depus plângere penală“, a spus Amelia Căprărin, ofiţer de presă în cadrul IPJ Dolj. Pentru preîntâmpinarea actelor și faptelor comise cu violență în zona unităților de învățământ, au fost organizate și executate cinci acțiuni cu efective sporite pentru depistarea elevilor care absentează nejustificat de la orele de curs, polițiștii de prevenire și cei de proximitate au participat la 48 de ședințe cu părinții și la 35 de prezentări tematice pe diferite subiecte, în incinta școlilor și liceelor.
Totodată, toate unitățile de învățământ din județul Dolj au fost incluse pe itinerariul de patrulare al echipelor mixte de siguranță publică, alcătuite din polițiști și jandarmi, iar echipajele de Poliție Rutieră se află în zona unităților școlare pentru a monitoriza și dirija traficul la orele de începere și terminare a cursurilor.
În perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013, la nivelul judeţului au fost raportate 245 de cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ. Cel mai des au fost raportate incidente precum ameninţări, insulte, violenţă fizică între elevi şi distrugeri ale bunurilor aparţinând şcolilor.

Peste 200 de cazuri de violenţă în şcolile din Gorj

Sute de cazuri de violenţă au fost înregistrate, în acest an şcolar, în unităţile de învăţământ din judeţul Gorj. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a declarat că, în şase luni, în unităţile de învăţământ din judeţ au fost monitorizate peste 200 de fapte de violenţă, în care au fost implicaţi elevi, dar şi persoane din afara şcolilor. Statistica întocmită la nivelul ISJ Gorj se prezintă astfel: 50 de cazuri de distrugere a bunurilor şcolilor şi 77 de cazuri de violenţă fizică uşoară, trei cazuri de discriminare şi instigare la discriminare, zece cazuri de insulte repetate grave, două cazuri de ameninţări repetate, două cazuri de înşelăciune. Au mai fost înregistrate: 29 de cazuri de instigare la violenţă, un caz de fapte privitoare la viaţa sexuală, un caz de violenţă fizică gravă fără arme, şase cazuri privind introducerea unor persoane străine în incinta şcolii, patru cazuri de însuşirea bunului găsit, opt cazuri de furt şi tentativă de furt, trei cazuri de distrugerea bunurilor unor persoane. Conform conducerii ISJ Gorj, statistica pe semestrul al doilea se apropie ca date de cea de pe primul semestru.

Nu toate şcolile au pază

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Marius Badea, nu toate unităţile de învăţământ din judeţ beneficiază de servicii de pază, lipsa fondurilor la primării, precum şi blocarea angajărilor făcând, în anumite situaţii, aproape imposibilă misiunea autorităţilor locale de a veghea la păstrarea liniştii şi ordinii publice în unităţile şcolare. „În mediul rural, toate şcolile sunt raportate la consiliile locale. Sunt cazuri deosebite, pentru că situaţia economică a primăriilor nu permite alocarea de fonduri pentru asigurarea pazei. Jandarmul sau paznicul şcolii este plătit din contul comitetului de părinţi. Totuşi, 112 unităţi de învăţământ au paza asigurată în mod diferenţiat: prin sistem video, alarmare, profesorul de serviciu, paznicul şcolii, comunitatea locală şi jandarmerie. Sperăm ca toate şcolile din judeţ să fie supravegheate video începând cu anul şcolar 2013-2014“, a declarat Marius Badea, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Cuţite, spray-uri paralizante, exmatriculări

Potrivit inspectorului şcolar general Ion Işfan, pentru faptele de violenţă pe care le comit, elevii riscă foarte mult, mai ales atunci când nu se află la prima abatere. Astfel, în luna februarie a acestui an, doi elevi ai Grupului Şcolar Industrial din Tismana au fost exmatriculaţi, după ce unul dintre aceştia a folosit un spray paralizant la ora de engleză. Elevii erau în an terminal, însă la ora respectivă aveau cu totul alte preocupări. Unul dintre ei s-a apucat să asculte muzică, iar profesoara i-a atras atenţia să nu mai facă acest lucru. Nemulţumit că nu a fost lăsat în pace, elevul a început să răspundă obraznic, fiind susţinut de colegul său de bancă. Ambii liceeni aveau deja nota scăzută la purtare şi fuseseră avertizaţi că riscă exmatricularea dacă nu se potolesc. De asemenea, în luna martie a acestui an, alt elev, de 17 ani, din cadrul unui liceu din Târgu Jiu, a venit la ora de curs cu un spray lacrimogen şi cu un cuţit cu lama de 11,5 centimetri. Elevul care pulverizase substanţe lacrimogene la grupul social şi pe holurile şcolii este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de port de cuţit fără drept, iar pentru că a pulverizat substanţe iritant lacrimogene a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 500 de lei.

Fura din geanta profesoarei

Alt caz de încălcare a legii petrecut tot în luna martie într-o unitate de învăţământ din Gorj o are în centrul atenţiei pe mama unei eleve în clasa pregătitoare a unei şcoli din Târgu Jiu. Femeia este cercetată pentru furt calificat, după ce a fost filmată în timp ce sustrăgea bani din geanta învăţătoarei. Cadrul didactic s-a plâns la poliţie că îi dispăreau în mod repetat bani din poşeta pe care o lăsa pe catedră, iar pentru lămurirea situaţiei a fost organizat un flagrant. Imaginile susprinse de camera video o arată pe femeia de 33 de ani cum îi scoate pe elevi din sala de clasă şi îşi pune fiica să supravegheze uşa de la intrare, ca să nu fie surprinsă de cineva. După ce şi-a însuşit banii din poşetă, mama elevei a plecat acasă, iar copiii au fost chemaţi înapoi în sala de clasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS