10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMetodă antirestanţieri

Metodă antirestanţieri

O asociaţie de proprietari din Craiova a găsit o metodă de „atenţionare“ a restanţierilor să-şi plătească întreţinerea: sistarea utilităţilor pe blocuri. Prin urmare, a solicitat furnizorului de căldură al oraşului, SC Termo Craiova, sistarea furnizării apei calde, chiar dacă sunt afectaţi şi cei care sunt cu întreţinerea la zi.
Astfel de solicitări au venit din partea Asociaţiei nr. 122 Big Craioviţa, care nu mai ştie cum să recupereze datoriile la întreţinere în blocul 120, scara 2. Aici, cei 20 de proprietari au acumulat o datorie la întreţinere de 76.936 de lei, o singură familie are de achitat o datorie de 32.523 de lei, alta o restanţă de 11.798 de lei. Partea proastă este că din cauza acestor rău-platnici vor avea de suferit şi proprietarii care sunt cu plata întreţinerii la zi. „Da, am solicitat la Termoficare să le oprească apa caldă. Nu putem să recuperăm datoriile de la unii proprietari. Avem o singură familie care are o datorie de peste 32.000 de lei. Au apartamentul ipotecat la bancă şi nu le mai pasă, pentru că oricum îl ia banca. De exemplu, consumă apă caldă câte 25 mc, apă rece – 15 mc pe lună. Avem dosare în instanţă cu cei care nu plătesc, avem dosare la executor, degeaba. Sunt şi oameni care îşi plătesc datoriile, dar nu putem să-i lăsăm aşa pe cei care nu plătesc. Reuşisem să facem o poprire pe venituri, de 100 de lei. Dar cum are şi alte datorii, încă un creditor a obţinut altă proprire şi noi rămânem cu 80 lei/lună. Nu are cum să acopere restanţa. În acest bloc avem datorii şi de 11.000 de lei pe apartament, de 6.905 lei, 4.997 lei, 4.250 lei, 3.166 lei, 2.590 lei. La astfel de sume, ce să le mai faci dacă ei nu înţeleg să-şi achite datoriile?! Păcat de proprietarii cu plata la zi“, a spus administratoarea Asociaţiei nr. 122 Big Craioviţa, Violeta Cojocaru.

„Cum să rămânem fără apă“?

Că va da sau nu roade, metoda sistării unor utilităţi nu le cade bine celor care pe lista de întreţinere figurează cu zero restanţe. „Să le taie din apartament, din casă. De ce să suport eu, care sunt plătitor bun? Alţii au boiler şi poate nici nu-i interesează, dar noi, ceilalţi, ce facem? Pe lista de plată, apartamentul unu, zero lei la întreţinere. Deci, sunt la zi“, a spus cu supărată Cristiana Matei, locatară.
Numai că numărul celor care îşi achită contravaloarea utilităţilor este mic în blocul 120, scara 2, comparativ cu datornicii. „În tot blocul avem patru proprietari care îşi plătesc corect întreţinerea. Ce vină avem noi? Cum să rămânem fără apă acum, când vine vara. Să plătească aşa cum consumă“, este de părere altă proprietară, arătând că pe lista de plată figurează cu zero lei restanţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS