16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTehnica dentară - artă și migală

Tehnica dentară – artă și migală

Doi studenți ai Facultății de Medicină Dentară din Craiova au fost premiați recent la un concurs de ceramică, la care au participat
reprezentanți de la cele mai importante centre universitare din țară

Andrei Vlad Rotaru și Cristina Stroie, ambii studenți în anul II la Facultatea de Tehnică Dentară din Bănie, au obţinut locul I, respectiv III, la un concurs de ceramică desfășurat recent la Sinaia, cu ocazia celei de-a XIII-a ediţii a manifestărilor ştiinţifice „Zilele Tehnicii Dentare 2013“. Zece studenți de la facultățile de profil din cadrul celor mai importante centre universitare din țară și-au etalat, timp de două zile, măiestria la realizarea lucrărilor protetice metalo-ceramice sau total ceramic, iar cei doi craioveni au urcat la final pe podiumul competiției, câștigând dreptul de a merge la etapa internaţională a acestui concurs, care va avea loc în noiembrie, la Praga.
Concursul nu li s-a părut deloc ușor, pentru că a fost primul la care au participat, iar competitorii au fost pe măsură, practic cei mai buni studenți tehnicieni dentari din țară. Fiecare participant a avut de creat același model de dinţi şi în acelaşi timp, patru ore, juriul stabilind de la început criteriile după care s-a făcut departajarea. „Am avut la dispoziție opt ore în fiecare zi, timp în care trebuia să facem câte doi dinţi. Am avut de realizat doi molari şi doi incisivi, iar fiecare dinte era cu un alt tip de ceramică. Eu, că sunt începătoare, cele patru ore mi s-au părut puține, pentru că este o muncă migăloasă. Patru ore doar pentru componenta fizionomică, fără turnare de model și fără componenta metalică, cea care este sub ceramică. Sunt mai multe etape de parcurs și este o muncă foarte grea“, a spus Cristina Stroie.
Pasiunea pentru artă a fost cea care a determinat-o să aleagă meseria de tehnician dentar. „Eu sunt pasionată de artă și pentru mine să faci un dinte este ca o artă. Îmi place ceea ce fac. Am și fost într-un cabinet stomatologic, mi-a plăcut și stomatologia, și tehnica dentară, dar am ales-o pe cea din urmă“, a afirmat tânăra. Pentru Andrei Rotaru, concursul a fost o provocare, „pentru că nu ne-am mai întâlnit până acum cu o competiție și pentru faptul că a fost pe ceramică, material cunoscut ca fiind cel mai fizionomic“. „Ușor nu este, pentru că nu suntem încă instruiți, dar, plăcându-ne, avem și dorința de a face cât mai multe. Eu de mic am făcut tot felul de lucruri și am fost îndrumat să merg la această facultate“, a afirmat studentul craiovean.

„Tehnicianul face o muncă laborioasă“

Meseria de tehnician dentar este într-adevăr una care cere foarte multă muncă și răbdare. O spune și Marian Trancă, tehnicianul dentar care îi îndrumă pe studenții Facultății de Tehnică Dentară: „Ei efectiv lucrează pe modele de studiu în primul an, realizează incisivul, caninul, molarul 1 superior, molarul 1 inferior, la început în ghips, la o mărime mai mare. Abia în anul doi încep să realizeze lucrările de studiu la mărime naturală, practic fiecare dinte de la A la Z. Sunt mai multe tipuri de dinți de realizat. Eu le arăt fiecare dinte cum se face, prin ce metode, iar ei lucrează după mine. Tehnicianul face într-adevăr o muncă laborioasă, pentru că lucrarea trece prin foarte multe faze până ca dinții să arate așa cum trebuie“.
După licență, absolvenții Facultății de Tehnică Dentară pot începe să practice această meserie. „Pentru cei buni, care învață și care își dau interesul, se găsesc posturi, iar, dacă avem posibilitatea îi ajutăm și noi, îi recomandăm la stomatologi, pentru că lucrările lor se vor regăsi la pacienți. Stomatologul repară dinții, face extracții, dar când e vorba de vreo lucrarea ia amprentă și o dă tehnicianului dentar. El este cel care face toată lucrarea. Munca se face în echipă, stomatolog – tehnician dentar, și de cât de bine lucrează cei doi depinde și numărul de clienți“, a mai spus Marian Trancă.
Deocamdată, cei doi studenți premianți în tehnica dentară nu știu ce vor face după terminarea facultății, dacă vor profesa în Craiova sau în altă parte. Consideră că mai au încă multe de învățat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS