9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe maratonul operațiilor la Spitalul Județean Craiova

Începe maratonul operațiilor la Spitalul Județean Craiova

Plasticienii americani au consultat ieri fiecare pacient selectat pentru o intervenție chirurgicală, iar din această dimineață încep seria operațiilor.

Pe holurile Policlinicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova a fost ieri mare înghesuială. Pacienții selectați de medicii plasticieni din SUA sosiți în Bănie în cadrul unui proiect umanitar demarat de Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU şi Organizaţia „Women for World Health“ au trecut de prima „probă“, cea a consultului. Înainte de a începe maratonul operațiilor de chirurgie facială, plastică şi reparatorie, care va dura de astăzi până vineri, echipa medicală din California a investigat în prealabil fiecare pacient, a fotografiat zonele care urmează să fie operate și a programat fiecare intervenție chirurgicală.
În total, 45 de pacienţi din toată ţara, în special copii, au trecut prin mâinile americanilor, prioritate la operație având cei sosiți din alte regiuni ale țării (Moldova, Ardeal etc.) și copiii. Până vineri, toți cei selectați vor trece prin sala de operație, restul cazurilor, din totalul de o sută câte au fost oprite din lista de peste 250 de solicitări, urmând să fie doar consultate în această perioadă. Programările s-au încheiat ieri după-amiază, până aseară americanii efectuând și două intervenții chirurgicale considerate mai ușoare, la doi copii sosiți din Moldova.  

Americanii, surprinși plăcut de Craiova

Echipa medicală din SUA a avut parte ieri și de câteva surprize plăcute. Mai întâi aspectul sălilor de operație, care au corespuns standardelor dorite (oare cum ar fi reacționat dacă le-ar fi văzut înainte de renovare și cu mese de operație vechi de 40 de ani?), apoi cel al cabinetelor din Ambulatoriu unde s-au făcut consultațiile (bine că s-a terminat de renovat o parte a Policlinicii și nu au apucat să vadă cum arătau înainte cabinetele!). Până la blocul operator de la etajul 9 au urcat pe scări, iar marmura din care sunt făcute scările i-a impresionat atât de mult, încât nu au mai avut timp să se uite și prin alte părți. Iar când au mai întâlnit și pacienți, chiar copii de clase primare, cu care au putut conversa în engleză, fără să mai fie nevoie de translator, impresia pe care și-au făcut-o despre România din prima zi a fost deosebită.
Au existat și câteva cazuri de pacienți pe care medicii americani i-au anunțat că nu-i pot ajuta. Părinților unei fetițe li s-a transmis că operația nu poate fi făcută acum și că mai trebuie să aștepte un an, „când promitem că vom reveni“, iar unui pacient, de 22 de ani, sosit din Timișoara și operat de cinci ori, i s-a spus că nu au la dispoziție aparatura necesară pentru o astfel de intervenție, dar că vor încerca să facă rost de ea, pentru că doresc să-l opereze. Deși pe chipurile tuturor celor prezenți ieri la „preselecție“ se citea încordarea, atmosfera a fost caldă și destinsă la consultații, pacienții ieșind din cabinet cu speranța că viața lor se va schimba, același lucru gândind și părinții copiilor aduși la operație.
Proiectul care se derulează la Spitalul Județean de Urgenţă Craiova a fost organizat și cu sprijinul Rotary Craiova, Rotary Craiova Probitas, Rotary Irvine USA, Children Aid and Development şi Fundația Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS