24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBănia visează la un stadion pe sprânceană

Bănia visează la un stadion pe sprânceană

http:http://www.youtube.com/watch?v=tuixAmM3mOU

Craiova ar putea avea o bijuterie de stadion de peste o sută de milioane de euro, aşa cum reiese din planşele prezentate ieri de firma care a realizat proiectul, Proiect Bucureşti. Costul exact nu se ştie deocamdată, nici sursa de finanţare (cel mai probabil din fonduri europene), dar formele inspirate de statueta Domnişoara Pogany a lui Brâncuşi fac din stadionul promis Craiovei o operă de artă modernă. Dacă până acum se vorbea de o capacitate de 30.000 de locuri, acum proiectanţii au avansat cifra de 40.000.

Arhitecţii care au lucrat la proiectul viitorului complex sportiv din Craiova au prezentat ieri, la sediul primăriei, planşele cu spectaculosul stadion ce ar urma să fie construit în locul bătrânului „Ion Oblemenco“. În prezenţa primarului oraşului şi a directorului Companiei Naţionale de  Investiţii (CNI), arhitecţii au dat detalii generale despre complexul sportiv, spunând că încă se poartă discuţii cu furnizorii de utilităţi din oraş pentru a şti costurile totale, aşa cum cere studiul de fezabilitate.
„Pentru noi, tema de proiectare pe care ne-au prezentat-o clienţii noştri a fost o provocare din punct de vedere profesional. A fost o reală bucurie de a participa la un proiect de nivel european. Ce se doreşte la Craiova este un stadion pe care să se joace meciuri internaţionale, de UEFA, de Champions League chiar. Dorinţa noastră este de a obţine un stadion cu 40.000 de locuri, care sa aibă tribune acoperite, toate facilităţile necesare la ora actuală la nivel internaţional, o expresie arhitecturală deosebită. În afara stadionului, am cuprins şi un stadion de atletism, cu o tribună de 5.000 de locuri, iar Sala Polivalentă va fi integrată în el. Între aceste elemente va exista un parc, care le va uni pe toate. Va fi o sală de scrimă în interior, spaţii pentru alte sporturi, gândite să rezolve toate sporturile de sală care nu au un loc de desfăşurare“, a declarat Eugen Boeru, managerul de proiect al complexului sportiv.

Stadion inspirat de Brâncuşi

Directorul firmei de proiectare, Viorel Constantinescu, a precizat că sursa de inspiraţie pentru proiectarea stadionului au fost operele lui Brâncuşi.
„Sunt câteva elemente specifice care au constituit pentru noi o provocare: realizarea unei capacităţi de 40.000 de locuri, realizarea unei volumetrii care, cum observaţi, se adresează tradiţiei artistice româneşti înrădăcinate în această zonă. Dacă veţi gândi cu ochii minţii, poate veţi desluşi în armonia perfectă a acestor arcuri ceva din secretul ochilor Domnişoarei Pogany a lui Brâncuşi. De la această provocare am ajuns, pas cu pas, la elemente concrete de funcţiune, ne-am documentat, am respectat normativele specifice, ale FRF, FIFA, suntem cu proiectul deja văzut de specialişti ai acestor instanţe. Când am văzut că este posibil să fim provocaţi de o astfel de lucrare, nu am fost liniştiţi câteva zile la rând, pentru că este foarte mare căciula, cum se spune la olteni. Este o intepretare stilizată a sprâncenelor Domnişoarei Pogany… În cadrul stadionului se regăsesc o serie de funcţiuni menite să rentabilizeze clădirea. În afară de sala de sport, sunt şi alte spaţii, a căror funcţiune va conduce la realizarea unui profit foarte important. Am ales o structură care să armonizeze volumetria şi gândirea cu posibilităţile vitrege ale terenului, pentru că terenul din zonă este tare dificil, un teren de fundare cu foarte multe probleme. S-au obţinut nişte indici de suprafeţe foarte apropiaţi de indicii tehnico-economici ai investiţiilor comparabile din Europa. După ce finalizăm toate discuţiile cu furnizorii de reţele, vom putea trage linie şi încheia cu valoarea de investiţie a acestui complex de aproape 15 hectare. Suprafaţa stadionului în sine este de circa 100.000 mp. Valoarea lui se va situa undeva la jumătate din valoarea stadionului «Lia Manoliu»“, a spus Constantinescu.
Ţinând cont că, de la 119 milioane de euro, Arena Naţională din Bucureşti a ajuns să coste 234 de milioane de euro, rezultă că, la Craiova, complexul sportiv va costa undeva la 116 milioane de euro. Constantinescu s-a ferit să spună cât a costat studiul de fezabilitate, deşi directorul CNI, Dan Buşcu, prezent la eveniment, a spus că atribuirea realizării studiului de fezabilitate s-a făcut prin licitaţie publică. „Sunt lucruri confidenţiale, stimate domn“, a spus Constantinescu.
Întrebat care este sursa de finanţare a proiectului, Dan Buşcu a evitat un răspuns direct. „Veţi avea un stadion ultramodern. Aceste întrebări simple necesită o gândire şi o soluţie pentru care, în clipa de faţă, toate eforturile le face doamna primar, împreună cu conducerea Ministerului Dezvoltării, cu conducerea fondurilor europene, şi nu vă putem da un răspuns exact“, a spus Buşcu.

Mititelu anunţă adunarea echipei pe 10 iulie

Dacă stadionul prinde contur, chiar dacă, deocamdată, doar în planşe, echipa de fotbal a Craiovei se lasă aşteptată. Adrian Mititelu a precizat ieri că speră să încheie o tranzacţie financiară de circa şapte-opt milioane de euro până la sfârşitul lunii iunie, iar două milioane de euro le-ar investi în echipa de fotbal. „99% vom merge în Liga a II-a. Dacă voi încheia acea tranzacţie, voi face o echipă puternică. Am o sută de CV-uri de jucători, unii cunoscuţi, deci echipă pot face. Pe data de 10 iulie, echipa se va reuni. Am comandat deja un turneu în Austria, pe 22 iulie, unde sper să plecăm cu cel puţin 20 de jucători, şi să mai vină şi alţii. Până pe 7 septembrie avem echipă“, a spus Adrian Mititelu. Legat de Liga I, Mititelu a spus că a primit propuneri „indecente“ de la FRF, prin intermediari, ca să renunţe la prejudiciul cerut în instanţă. „FRF nu răspunde la nici o adresă pe care am trimis-o. Aştept Adunarea Generală de pe 1 iunie, unde o să iau cuvântul“, a explicat Mititelu. Cât despre denumirea noii firme care va administra clubul, acesta a spus că proiectul de divizare a clubului aflat în procedură de insolvenţă este în lucru. „Firma se va numi tot Fotbal Club. Va fi o bucată din clubul de fotbal“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS