17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApă cu picătura în Dolj

Apă cu picătura în Dolj

Tot mai multe localităţi din Dolj au probleme cu apa potabilă.  În comune precum Robăneşti, Mischii, Bucovăţ, Dăbuleni, Călăraşi, Coţofenii din Faţă şi lista poate continua, populaţia primeşte apă cu picătura. Primăriile şi Compania de Apă Oltenia au restricţionat furnizarea apei potabile pentru că localnicii o folosesc la irigatul culturilor din propriile gospodării. Ţăranii au renunţat la fântâni sau la puţurile forate pentru că este mai comod să folosească apa de la robinet, uitând că în acest fel lasă întreaga comunitate fără apă. În comuna doljeană Mischii, localitate cu cel mai mare număr de branşamente, cele patru puţuri forate, care trag apă la capacitate maximă, nu fac faţă în această perioadă. „Dacă, în perioada de iarnă, pentru întreaga localitate consumul înregistrat este de 40-50 mc/lună, când începe căldura şi oamenii folosesc apa la udat, consumul ajunge la 500 mc/lună. Avem patru puţuri şi tot nu fac faţă. Am fost nevoiţi să restricţionăm furnizarea apei în intervalul 23.00 – 4.00, pentru a reface necesarul de apă în bazine. Oamenii trebuie să înţeleagă că apa din reţele nu este pentru irigaţii“, a spus Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.
În alte localităţii, nici nu mai este necesar ca administraţia locală să recurgă la măsuri drastice. „Nu am luat măsura restricţionării deoarece, din cauza consumului, bazinul se goleşte şi reţeaua se opreşte singură. Ei folosesc apa să-şi ude răsadurile, nu înţeleg că noi am făcut pentru localitate reţea de apă potabilă, nu reţea de irigaţii! Pentru că udă, un bazin de 300 de tone, care se umple în zece ore, se goleşte în două ore şi localitatea rămâne fără apă. Dacă oamenii nu înţeleg, se lasă singuri fără apă!“, este părerea edilului-şef din comuna Robăneşti, Romică Niţu.

Şi CAO trece
la restricţii

Nici localităţile doljene care au intrat în Masterplanul de apă şi ale căror reţele sunt acum administrate de furnizorul de apă al oraşului Craiova, CAO, nu o duc prea bine. În localităţi precum Călăraşi şi Dăbuleni, furnizarea apei potabile este restricţionată de două săptămâni.
„Începând cu data de 2.05.2013, Compania a fost nevoită să restricționeze furnizarea apei potabile conform unui program, iniţial în Dăbuleni, între orele 12.00-16.00 și 24.00-4.00, apoi şi Călărași, în acelaşi interval orar. Din data de 14.05.2013, restricţionarea în aceleaşi localităţi are loc în intervalele orare 10.00-18.00 și 22.00-6.00. Această restricționare este pricinuită de faptul că apa potabilă este utilizată de locuitori la udatul grădinilor, ceea ce duce la imposibilitatea asigurării apei potabile în mod continuu. Compania face apel către locuitorii din Dăbuleni și Călărași să utilizeze apa potabilă numai pentru nevoi casnice, astfel încât să poată fi reluată furnizarea în regim continuu“, a afirmat Constantin Mitriţă, directorul CAO.
În plus „afilierea“ la CAO le-a adus comunelor doljene şi o mărire a preţului apei, fapt care i-a descurajat pe mulţi să mai folosească apa potabilă pentru irigaţii. „S-au cam oprit cu udatul pentru că am predat reţelele Companiei de la Craiova, iar preţul a crescut de cinci ori. Înainte plăteau 0,6 lei/mc, acum plătesc 3 lei/mc. Aşa că sunt restricţionaţi de preţ, nu mai este necesar să luăm noi astfel de măsuri“, este de părere primarul localităţii Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru.
În concluzie, temperaturile ridicate care se preconizează că se vor înregistra în zona de sud a ţării vor da mari bătăi de cap populaţiei, dacă nu-şi chibzuieşte consumul de apă. Revenirea la vechile fântâni ar fi, în acest caz, o soluţie optimă pentru culturile din propriile gospodării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS