22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCastelul Pleşa va fi salvat de la prăbuşire

Castelul Pleşa va fi salvat de la prăbuşire

După ce mai mulţi oameni de afaceri, chiar şi străini, s-au perindat în preajma Castelului Pleşa din comuna Obârşia de Câmp, judeţul Mehedinţi, intenţionând să îl renoveze şi să-l redea circuitului turistic, toate încercările au eşuat. Mai mult decât atât, un om de afaceri belgian chiar începuse să facă acum câţiva ani ceva. A promis şi un teren de golf, dar totul a fost o mare minciună.
Acum, Primăria Obârşia de Câmp a scos din nou la concesionare Palatul Pleşa. Ca urmare a unei evaluări de specialitate, apoi a unei hotărâri de consiliu local, preţul concesionării a fost stabilit la valoarea de 80.000 de lei pentru o perioadă de plată de 25 de ani. Singurul om care a solicitat acest palat şi a promis că-l va renova şi-l va reda circuitului turistic a fost primarul din comuna învecinată Dârvari, Vasilică Ologu.
Palatul Pleşa este clădire de pa­trimoniu aflată în domeniul public al Primăriei Obârşia de Câmp, dar este în paragină de mai mulţi ani, fără ca autorităţilor de la nivel naţional să le pese.
Po­trivit clauzelor contractuale, Vasilică Ologu este obligat să restaureze clădirea în maximum trei ani şi să-i menţină destinaţia turistică.
„Am aprobat concesionarea Pa­latului Pleşa prin hotărâre de Consiliu Local contra sumei de 80.000 de lei în rate anuale timp de 25 de ani. Domnul primar din co­muna învecinată Dârvari, Va­silică Ologu, a solicitat conce­sionarea palatului. Dacă are spon­sori puternici, şi am înţeles că îi are, poate să facă acolo ceva frumos“, a declarat con­silierul local din Obârşia de Câmp, Marin Giurcă.
Reprezentantul Consiliului Local a mai spus că, în trecut, el şi fostul primar au fost la Ministerul Culturii pentru o discuţie cu ministrul Răzvan Teodorescu.
„Eu, personal, şi fostul primar Că­linescu am fost la ministrul Răzvan Teodorescu pentru a semna transferul acestei clădiri de patrimoniu de la Ministerul Cuturii în administrarea primăriei noastre. Am obţinut semnătura ministrului şi ulterior am con­cesionat palatul unui belgian. Acum sperăm ca domnul primar Vasilică Ologu să investească în palat şi să facă ceva că, dacă nu, îi vom rezilia şi lui contractul“, a mai spus consilierul local Marin Giurcă.
Primarul care a concesionat castelul spune că va face tot posibilul să respecte contractul, dar, mai ales, să îl salveze şi să-l redea turiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS