11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSăraci, săraci, dar punem mai mulţi bani deoparte

Săraci, săraci, dar punem mai mulţi bani deoparte

Depozitele bancare ale populaţiei şi firmelor din trei judeţe ale Olteniei au crescut simţitor în februarie faţă de ianuarie. În medie, fiecare doljean a economisit 6,43 lei pe lună.

În ciuda faptului că, oficial, nu am ieşit din criză, în Oltenia datele de la Banca Naţională a României (BNR) arată că în trei din cinci judeţe ale regiunii au crescut depozitele bancare la termen de la o lună la alta cu câteva milioane de lei. Atât firmele, cât şi populaţia din regiune au pus bani deoparte. Statisticile BNR nu arată ce număr de persoane şi firme şi-au sporit economiile din conturi şi nici nu se poate spune ce sume a pus deoparte fiecare oltean sau dacă aceia care pun bani în bănci sunt aceiaşi cu cei care au restanţe la credite, dar un lucru este cert: se economiseşte în continuare, în ciuda dobânzilor neatractive practitate de bănci.

Două miliarde de lei – depozitele doljenilor

În Dolj, depozitele la termen pe luna analizată au ajuns la două miliarde de lei, în condiţiile în care depozitele agenţilor economici au crescut cu nouă milioane de lei faţă de luna precedentă. De asemenea, depozitele populaţiei din Dolj au înregistrat o creştere semnificativă în februarie, lună în care doljenii au depus în conturi mai mult cu patru milioane de lei decât luna precedentă. Un calcul matematic simplu ne arată că, dacă raportăm suma economisită de doljeni într-o singură lună la populaţia judeţului (de circa 622.000 de locuitori), înseamnă că fiecare doljean a pus deoparte, în medie, 6,43 lei sub formă de depozit. Desigur, aceasta este o medie aritmetică. În realitate, se poate ca unii să economisească sume enorme, iar alţii să se afunde în datorii.
Paradoxal, după Dolj, cele mai însemnate creşteri ale depozitelor bancare au fost înregistrate într-un judeţ foarte sărac al Olteniei, mai exact, în Mehedinţi. Aici, depozitele bancare create de populaţie în luna analizată au fost de patru milioane de lei, chiar mai mari decât sumele economisite în luna respectivă de firme, de trei milioane de lei.
Creşteri ale depozitelor la termen s-au mai înregistrat în rândul agenţilor economici din Olt, care au depus mai mult cu 500.000 de lei în bănci, faţă de luna precedentă. Curios este faptul că depozitele populaţiei din Olt au scăzut cu patru milioane de lei în februarie faţă de ianuarie.

Gorj şi Vâlcea şi-au diminuat depozitele

Singurele judeţe din Oltenia în care atât populaţia, cât şi firmele şi-au retras bani din depozitele bancare sunt Gorj şi Vâlcea. Persoanele fizice din Gorj au mai puţini bani în bănci sub formă de depozit la termen cu un milion de lei faţă de luna precedentă, iar firmele gorjene şi-au diminuat deţinerile din conturi cu 600.000 de lei. În Vâlcea, s-au diminuat atât depozitele populaţiei, cât şi cele ale companiilor cu un milion de lei fiecare.
În total, depozitele la termen existente în Oltenia se menţin la sume totale importante. Despre Dolj am spus ceva mai devreme că firmele şi populaţia totalizează două miliarde de lei în conturi bancare sub formă de depozit la termen, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă din regiune. Ca şi sume, în clasamentul pe regiune urmează Vâlcea, cu depozite totale la termen de 1,038 miliarde de lei. Şi în Gorj agenţii economici şi populaţia deţin, în total, depozite bancare de 980 de milioane de lei. În Olt, toţi cei care îşi permit să ţină bani în bănci au depus (până la finele luni februarie) 830 de milioane de lei. Cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare la termen se regăseşte la Mehedinţi. Atât agenţii economici, cât şi populaţia deţin împreună depozite în lei ce totalizează 503 milioane de lei.

Evoluţia depozitelor agenţilor economici din Oltenia în luna februarie faţă de ianuarie 2013*

Dolj             +9 milioane de lei (creştere);
Gorj            -0,6 milioane de lei (scădere);        
Mehedinţi    +3 milioane de lei (creştere);    
Olt              +0,5 milioane de lei (creştere);
Vâlcea        – 1 milion de lei (scădere).
*Date preluate de la BNR

Evoluţia depozitelor populaţiei din Oltenia în luna februarie faţă de ianuarie 2013*

Dolj            +4 milioane de lei (creştere);
Gorj            -1 milioane de lei (scădere);        
Mehedinţi    +4 milioane de lei (creştere);    
Olt              -4 milioane de lei (scădere);
Vâlcea        -1 milion de lei (scădere).
*Date preluate de la BNR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS