5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeszăpezirea SRL pe Transalpina

Deszăpezirea SRL pe Transalpina

Câţiva întreprinzători din zona gorjeană Rânca vor să deszăpezească şoseaua Transalpina pentru ca aceasta să fie deschisă cât mai repede traficului rutier. Grupul de iniţiativă a început să colecteze bani de la administratorii de pensiuni din Rânca, respectiv suma de 200 de lei de cabană, pentru a putea să înceapă lucrările de deszăpezire ale celei mai înalte şosele din România. Deschiderea cât mai repede a traficului pe Transalpina ar însemna mai mulţi turişti în zonă şi pierderi mai puţine pentru cabanierii care nu ar fi astfel nevoiţi să ţină lacătul pe uşă până la topirea zăpezii. Toţi proprietarii de pensiuni din Rânca îşi doresc redeschiderea Transalpinei, însă pun sub semnul îndoielii legalitatea acţiunii şi nu ştiu cine va verifica modul în care vor fi cheltuite sumele strânse de către cei care şi-au propus să deszăpezească drumul, predat în prezent constructorului, care încă nu a finalizat lucrarea.  

Salvamontul se opune

Reprezentanţii Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo Gorj au fost contactaţi de către cei care doresc să fie deszăpezită mai repede Transalpina. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, o astfel de acţiune nu este oportună, având în vedere că nu se ştie cine îşi va asuma răspunderea în cazul în care o posibilă avalanşă ar produce o nenorocire. În zonele cele mai înalte traversate de Transalpina, zăpada este în continuare în cantităţi mari: „Eu ştiu că dorinţa oamenilor este să avem Transalpina deschisă cât mai repede, dar trebuie să fie posibil acest lucru. Acum Transalpina este închisă. Nu ştiu cât de legală este această deszăpezire pe care ei vor să o facă. Ne-au întrebat şi pe noi, dar e încă prea multă zăpadă. În plus, drumul este predat constructorului. Sus, în creastă, este periculos. Le-am spus că nu e bine ce vor să facă. Prin deszăpezire, ei slăbesc într-un punct zona cu zăpadă de pe versanţi şi favorizează producerea de avalanşe. Dacă din cauza asta o maşină ajunge în prăpastie, nu ştiu cine îşi asumă răspunderea. Trebuie să se mai topească zăpada. Dacă vor fi temperaturi ridicate, într-o săptămână e topită şi poţi să intervii. Acum e prea periculos. Acesta este punctul de vedere al nostru, al salvamontiştilor“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj, din cadrul

Consiliului Judeţean Gorj.
Drumurile Naţionale au anunţat IPJ

Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat că a anunţat conducerea regionalei Craiova a Drumurilor Naţionale în legătură cu situaţia Transalpinei şi răspunsul primit a fost clar. Şoseaua rămâne închisă până când nu va mai exista nici un fel de pericol. „Ei nu pot să facă acest lucru fără acordul Drumurilor Naţionale. Nu putem să ne jucăm cu vieţile oamenilor. Am anunţat şi conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj şi îi vom sesiza în cazul în care cineva va avea vreo iniţiativă în legătură cu Transalpina. Numai Poliţia Rutieră poate să decidă în legătură cu traficul. Se vor lua măsuri de deszăpezire, când condiţiile meteorologice o vor permite. Şi noi ne dorim să avem şoseaua cât mai repede deschisă. Ştiu că anul trecut constructorul a intervenit cu utilajele şi a deszăpezit pentru a începe lucrările, undeva în luna iunie. Înţelegem dorinţa de a avea cât mai mulţi turişti şi de a impulsiona turismul în Rânca, dar nu poţi să te joci cu lucrurile astea. Când vremea o va permite, se va lua o decizie şi în legătură cu redeschiderea traficului pe cea mai înaltă şosea din România. Drumul este la constructor acum. Nu îşi asumă nimeni răspunderea pentru ce fac alţii. Nu ştiu dacă strâng bani şi în ce bază. Cert este că Transalpina nu se va deschide: e risc de avalanşe, e grohotiş, pietriş şi altele. Transalpina trece totuşi prin munte, nu printr-un cartier, să iasă oamenii cu iniţiativă cu lopata, la zăpadă, să elibereze strada“, a precizat Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu. Transalpina este cea mai înaltă şosea din România şi leagă judeţul Gorj de Alba. Cel mai înalt punct este atins în Pasul Urdele (2.145 de metri). Drumul este considerat printre cele mai spectaculoase din Europa şi din lume, motiv pentru care atrage tot mai mulţi turişti de la an la an. Dorinţa administratorilor de pensiuni este justificată, mai ales că mulţi potenţiali turişti întreabă când se va deschide Transalpina. Deocamdată, autorităţile se opun deszăpezirii şi reluării traficului, însă promit că vor interveni când condiţiile meteorologice vor fi favorabile. În plus, drumul nu este finalizat, neavând montaţi pe traseu parapeţi şi toate elementele de siguranţă obligatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS