3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVerde pentru sănătate

Verde pentru sănătate

Parcurile, grădinile şi spaţiile verzi din zonele urbane contribuie în mod considerabil la calitatea vieţii persoanelor care trăiesc la oraş, informează lastampa.it. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Exeter, dat publicităţii de Journal of Psychological Science.  
Studiul are la bază datele referitoare la 50.000 de familii şi 10.000 de adulţi, monitorizaţi în perioada 1991-2008. În cadrul studiului au fost urmărite mutările persoanelor implicate pe teritoriul Marii Britanii. Participanţii au fost rugaţi să îşi descrie stările (în special pe cele legate de condiţia psihică) pe parcursul intervalului monitorizat, pentru a se putea cuantifica „efectul spaţiului verde“. Cercetătorii, conduşi de dr. Mathew White, au descoperit că oamenii raportau o stare mai bună, un nivel de satisfacţie mai mare în privinţa vieţii şi mai puţină epuizare mentală atunci când locuiau în zone mai verzi. Rezultatele au rămas valabile indiferent de schimbările survenite, în timp, în bugetul persoanelor participante la studiu, în statutul lor marital sau în cel privind locul de muncă, tipul de casă în care locuiau sau starea de sănătate fizică.
În opinia lui White, efectele locuirii în zone mai verzi sunt similare celor ale unor evenimente care schimbă viaţa, precum căsătoria. „Impactul locuirii într-o zonă mai verde este cam o treime, ca intensitate, din cel adus de căsătorie în viaţa oamenilor şi o zecime din cel adus de găsirea unei slujbe, prin comparaţie cu a fi şomer“, a explicat cercetătorul. Aceste concluzii şi comparaţii sunt importante pentru politicile publice, care trebuie să decidă cum sunt investite resursele publice – spre exemplu, în dezvoltarea de parcuri sau îmbunătăţirea celor existente. Chiar dacă, la nivel de individ, efectul poate fi considerat unul mărunt, la scară largă, el poate avea un impact substanţial. „Cercetarea poate veni în ajutorul psihologilor, a oficialilor din domeniul sănătăţii publice, planificatorilor urbani, al tuturor celor interesaţi de efectele urbanizării asupra sănătăţii şi stării de bine a populaţiei“, consideră autorii studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS