15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii şi energeticienii se pregătesc de proteste

Minerii şi energeticienii se pregătesc de proteste

Liderii de sindicat ai minerilor şi energeticienilor din Oltenia şi din România au decis organizarea de proteste în Bucureşti, începând de săptămâna viitoare. Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia şi ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) s-au întâlnit înainte de Paşte şi au luat hotărârea de a picheta, din 14 mai, sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ca urmare a politicilor discriminatorii duse de instituţia respectivă pe piaţa de energie. Într-un comunicat de presă, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, este de părere că în lipsa unei strategii energetice naţionale, producătorii de electricitate nu pot activa pe o piaţă animată de o concurenţă benefică, lucru ce afectează atât activitatea companiilor producătoare, cât şi economia ţării în general. Federaţia Naţională Mine Energie a stabilit ca, în semn de protest faţă de starea de fapt, să înceapă pichetarea sediului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.  

Calendar al protestelor  

Conform Federaţiei Naţionale Mine Energie, prima pichetare va avea loc pe 14 mai, a doua zi după ce minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia se vor întoarce la serviciu. De amintit că cea mai mare parte a salariaţilor Complexului Energetic Oltenia se află, în perioada 1 – 13 mai, într-o minivacanţă prelungită ca urmare a vânzărilor foarte slabe de energie electrică. Primii care vor face deplasarea în Capitală vor fi 100 de sindicalişti de la Roşia-Peşteana şi Turceni. Protestul va continua cu acelaşi număr de sindicalişti, în zilele de 15, 16, 17 şi 20 mai, când la sediul ANRE se vor deplasa, pe rând, mineri şi energeticieni de la Jilţ şi Craiova, Motru şi Mehedinţi, Rovinari, respectiv Berbeşti, din Vâlcea. Totodată, acţiunea de pichetare va culmina pe 24 mai, când în Capitală vor ajunge 5.000 de sindicalişti din cadrul Complexului Energetic Oltenia pentru a protesta în faţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Tot pe 24 mai, este programată întreruperea activităţii în cadrul CEO pentru două ore, între 13.00 şi 15.00, în toate unităţile Complexului Energetic Oltenia, din Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Federaţia Naţională Mine Energie mizează pe participarea a peste 10.500 de salariaţi, cu asigurarea funcţionării la minimum a instalaţiilor energetice (2.000 de angajaţi), conform legii.

ANRE sabotează şi falimentează producţia de energie

Federaţia Naţională Mine Energie consideră că prin acţiunile sale, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei nu face altceva decât să saboteze economia României şi să elimine de pe piaţă anumiţi producători de energie electrică. Vizate sunt îndeosebi unităţile din domeniul termo şi hidro, care nu beneficiază de o subvenţionare masivă prin certificate verzi şi decizii favorabile din partea statului. „Având în vedere politica energetică practicată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de sabotare şi falimentare a producţiei de energie din România şi, implicit, a economiei, Federaţia Naţională Mine Energie organizează acţiuni de protest, începând cu 14 mai 2013, până la adoptarea unei strategii în domeniul energetic pe termen mediu şi lung, având la bază criterii reale de concurenţă, cu efecte benefice (atât economice, cât şi sociale) pentru economia României, pentru populaţie şi consumatorii captivi – singurul mod viabil de relansare a activităţii economice din România“, se menţionează în documentul semnat de Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Miza, privatizarea CEO

Complexul Energetic Oltenia produce în prezent cea mai scumpă energie electrică din România. În lipsa unui cadru legislativ adecvat, producătorul din Oltenia este defavorizat pe piaţa de energie ce preia, în mod preferenţial, energia produsă de centralele eoliene, care beneficiază de subvenţii masive prin acordarea de certificate verzi. Potrivit administraţiei Complexului Energetic Oltenia, producătorii de energie electrică în sistem eolian îşi permit să vândă şi cu un leu megawattul, având în vedere că primesc din partea statului un număr de certificate verzi care să le asigure tot timpul profit. Lipsa unei strategii energetice, în care energia produsă pe cărbune să fie aşezată la baza sistemului înseamnă, în opinia conducerii CEO, dar şi a FNME împingerea la faliment a unităţii şi apariţia disponibilizărilor. Ultimul pas ar fi chiar pierderea de către stat a controlului la Complexul Energetic Oltenia, prin privatizarea majoritară a societăţii. De altfel, şeful Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că, din cauza cererii scăzute de energie electrică, în lunile aprilie şi mai nu va putea evita pierderile. În primul trimestru, CEO a încheiat pe profit, iar până la finalul acestui an va vinde 15% din acţiuni pe Bursă. Nici din partea guvernului nu vin semnale prea clare. În timp ce ministrul energiei, Constantin Niţă, anunţa că CEO va fi privatizată majoritar până în primăvara anului viitor, conform unei înţelegeri cu FMI, premierul Victor Ponta a respins categoric o asemenea ipoteză. În tot acest timp, autorităţile statului întârzie să ia o decizie fermă în privinţa adoptării unei strategii energetice pentru România, în care rolul şi locul pe piaţa de energie a producătorilor din domeniile termo, hidro şi nuclear să fie clar stabilit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS