13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe face statul cu banii noştri

Ce face statul cu banii noştri

Încasările statului au crescut datorită schimbărilor fiscale, nicidecum pentru că ar fi crescut economia. Creşterea salariului minim pe economie a umflat conturile bugetului consolidat al statului.

În condiţiile în care termenele de plată între firme tind din nou să se mărească, companiile fac tot mai greu rost de lichidităţi, iar creşterea economică solidă se lasă aşteptată, veniturile la bugetul statului urcă destul de mult, pe spinarea firmelor private. Toate aceste creşteri se datorează măsurilor legislative introduse recent în domeniul fiscalităţii. Ca urmare a acestor modificări fiscale, au crescut încasările în vistieria statului pe primul trimestru al anului, dar şi pe luna aprilie. Vă prezentăm mai jos cifrele înregistrate în Dolj, precum şi motivele creşterii încasărilor, dar şi cele ale scăderii câtorva indicatori, care reflectă starea economiei.
Pe trimestrul I al acestui an, sumele plătite de firmele doljene către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au crescut vertiginos faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La fel de spectaculos au crescut şi încasările Fiscului pe luna aprilie 2013, comparativ cu aprilie 2012, dar motivele acestor viramente în creştere către bugetul de stat nu reflectă un eventual avans al economiei sau vreo creştere economică nemaivăzută la nivelul Doljului, susţin finanţiştii doljeni.
Sumele achitate de companii către bugetul general consolidat au crescut cu 7,8%, de la 413 milioane de lei pe trimestrul I al anului 2012, la peste 445 de milioane de lei, pe primele trei luni ale acestui an.

S-au „îngrăşat“ conturile Fiscului,
pe seama companiilor private

Defalcat, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la impozitul pe venit, la contribuţiile la sănătate, la pensii şi la şomaj. Astfel, Fiscul doljean informează că impozitul pe venit a urcat de la 78 de milioane de lei, la 87 de milioane de lei (creşterea fiind de 11%). Încasările la bugetul asigurărilor sociale (pensii) au avut cea mai spectaculoasă creştere, de aproape 16%, de la 144 de milioane de lei până la aproximativ 167 de milioane de lei. Bugetul Sănătăţii (CASS) a crescut şi el, încasările fiind mai mari cu 9% decât pe primele trei luni ale anului 2012, urcând de la peste 64 de milioane de lei, la peste 70 de milioane. Nu este întâmplătoare această creştere a sumelor plătite statului de la Dolj. Ea se datorează, în principal, majorării salariului minim pe economie la 750 de lei, măsură care a intrat în vigoare de la 1 februarie. Surplusul de venituri s-a simţit atât în buzunarele angajaţilor plătiţi cu salariul minim, cât şi în conturile statului, care şi-a umflat veniturile în perioadă de criză, deşi economia nu a crescut cu mult. „Creşterea încasărilor în cuantumul impozitului pe venit şi a contribuţiilor la bugetul de pensii şi la cel de sănătate a apărut ca urmare a măririi salariilor bugetarilor cu 7,7%, plătite în ianuarie, dar mai ales ca urmare a creşterii salariului minim pe economie, măsură care a intat în vigoare în luna februarie a acestui an“, a explicat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Încasările din impozit pe profit şi TVA au scăzut mult

Indicatorii care arată adevăratul stadiu al economiei au avut scăderi consistente în perioada analizată. Impozitul pe profit pe primele trei luni ale anului a scăzut faţă de cel înregistrat de Fisc în aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 33,52 milioane de lei, la 32,33 milioane de lei. TVA plătit la stat a scăzut substanţial, de la 76,44 milioane de lei pe primele luni din 2012, la 72,12 milioane de lei. Fiscul dă vina tot pe modificările legislative şi aici. „Încasările din TVA au scăzut, pe de o parte, pentru că a scăzut activitatea economică în perioada analizată, iar pe de altă parte, a intrat în vigoare TVA la încasare, iar colectarea TVA se face la 90 de zile de la data livrării mărfurilor sau prestării serviciilor. Până la finele anului se vor regla lucrurile în ceea ce priveşte TVA“, a declarat directorul executiv adjunct al Fiscului doljean.

Au crescut şi veniturile declarate de firme

Pe luna martie au crescut şi sumele declarate la stat de către firme (nu doar cele plătite efectiv), cu mult peste cele din aceeaşi lună din 2012, dar tot pentru că au apărut anumite modificări legislative. Astfel, dacă în martie 2012 puterea economiei doljene fusese de 149 de milioane de lei către bugetul general consolidat, în martie 2013 aceste sume declarate reprezintă171 de milioane de lei. Specialistul în Finanţe cu care am stat de vorbă a explicat de ce au crescut sumele declarate: „În această lună s-a plătit impozitul pe profit aferent anului 2012, dar s-a declarat şi impozitul pe profit aferent lunii ianuarie 2013, pentru cei care au trecut obligatoriu la microîntreprinderi din luna februarie“. Situaţia este similară şi pe luna aprilie, când volumul încasărilor (parţiale, la 29 aprilie) la Dolj a crescut de la 140 de milioane de lei în 2012, la 153 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS