11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlanda: Willem-Alexander a depus jurământul în calitate de rege

Olanda: Willem-Alexander a depus jurământul în calitate de rege

Willem-Alexander a depus în această după amiază jurământul în calitate de rege al Olandei, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Nieuwe Kerk din Amsterdam, informează Agerpres.ro. Succedându-i la tron mamei sale, regina Beatrix a Olandei, care a abdicat după 33 de ani de domnie, Willem-Alexander a devenit cel mai tânăr suveran din Europa.

Regele Olandei a jurat să apere cu toate forţele sale „independenţa şi integritatea teritoriului regatului”. În discursul său, monarhul a dat asigurări că va apăra „libertatea şi drepturile tuturor olandezilor şi ale tuturor rezidenţilor din Olanda” şi că va folosi toate mijloacele pe care legea i le va pune la dispoziţie pentru „menţinerea şi promovarea prosperităţii, aşa cum trebuie să facă un bun rege”.

După cum este obiceiul Casei de Orania, Willem-Alexander nu şi-a pus coroana. În frac, purtând deasupra mantaua de învestitură, utilizată din 1815 de regii şi reginele Olandei, a avut lângă el însemnele regale (sceptrul, globul imperial, spada regală şi drapelul) realizate în 1840, care simbolizează puterea şi demnitatea regelui. După acest eveniment, Willem-Alexander şi soţia sa, Máxima, vor fi gazdele unei recepţii organizate în cinstea invitaţilor lor – reprezentanţi ai unui număr de 18 case regale din întreaga lume, autorităţi naţionale, corpul diplomatic acreditat în Olanda şi alţi demnitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS