16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele mici mor cu zile

Spitalele mici mor cu zile

Aceasta este concluzia managerilor spitalelor din oraşele mici, după ce finanţarea obţinută în urma contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi măsurile luate de Ministerul Sănătăţii le-au afectat bugetul pe anul 2013.

Managerii mai multor unităţi sanitare au anunţat că pregătesc un memoriu adresat ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă „în situaţia de a pune lacătul pe spitale“, după cum au declarat aceştia pentru Mediafax, sub protecţia anonimatului. Managerii au spus că se tem să vorbească deschis în speranţa că, la o posibilă negociere, vor mai primi un leu-doi în plus. Ideea avansată de managerii respectivi era că multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă sau regionale (considerate strategice de minister), ar putea să-şi închidă porţile, „pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputând fi luate în calcul tratamentele pacienţilor“.
„Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar la spitalele mici orice diminuare este resimţită“, spuneau managerii, luând în calcul un proiect de ordin al ministrului sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind stabilirea sumelor minime contractate de spitale cu casele de asigurări de sănătate pentru serviciile de spitalizare continuă pentru pacienţi acuţi. Problema unui buget insuficient pentru tratarea pacienţilor care ajung în spitalele municipale şi orăşeneşti este cât se poate de reală şi a fost expusă, fără ocolişuri, de câţiva dintre managerii unor astfel de unităţi sanitare din Dolj şi Gorj, cu specificarea că situaţia este similară în toate spitalele din Oltenia şi din ţară.

„Cred că vor să închidă toate spitalele mici“

La Spitalul Segarcea, care până acum nu a dus lipsă de nimic, lucrurile ar putea să se complice în acest an. „Spitalele mici nu vor rezista cu banii ăştia. Noi acum, la Spitalul Segarcea, avem de toate, dar în curând nu vom mai avea, asta e problema!“, a avertizat managerul Doru Gofiţă. „Cred că vor să închidă toate spitalele mici. Cele cinci spitale mici din Dolj sunt un filtru pentru spitalele din Craiova. În unităţile medicale din judeţ se internează cel puţin 2.000 de pacienţi în fiecare lună. Păi, ce ar însemna pentru Spitalul Judeţean din Craiova încă 2.000 de cazuri pe lună, peste ce au ei?! Noul contract-cadru afectează toate spitalele mici din ţară. În primul rând, prin scăderea tarifului pe caz ponderat de la 1.444 de lei la 1.380 de lei, apoi prin reducerea numărului de paturi şi prin luarea în considerare la calcularea tarifului pe caz rezolvat a unui ICM (indicele de complexitate a cazurilor – n.r.) mai mic, adică cel din 2011, din primele nouă luni ale anului. Păi, noi avem un indice de 0,85 şi o să se ia în calcul un ICM de 0,72. Se ia câte puţin de la cei mici şi se dă la cei mari, aflaţi în subordinea ministerului“, a mai spus Doru Gofiţă. „Dacă se va merge în ritmul ăsta, în trei luni se vor schimba toţi managerii, dacă este să ne luăm şi după spusele celor din minister, cum că cine acumulează datorii în următoarele trei luni va fi demis. Păi, normal că o să faci datorii, pentru că nu-ţi ajung banii!“, a completat managerul Spitalului Segarcea.
Situaţia a fost prezentată similar şi de Ileana Măricuţoiu, managerul Spitalului Orăşenesc Dăbuleni. „Cel mai mult au de suferit spitalele de gradul IV, aşa cum suntem şi noi, pentru că nu o să mai avem cu ce să tratăm bolnavii. Banii sunt mai puţini decât anul trecut, pentru că a scăzut tariful pe caz ponderat, s-a luat în calcul un ICM mai mic, la noi de 0,69, deşi încheiaserăm anul 2012 cu 0,93, ni s-au mai luat şi din paturi. Anul trecut, a trebuit să suportăm şi o majorare de salarii de 15,4%, şi înfiinţarea unei a doua linii de gardă, fără de care nu am fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. La un spital mic fiecare leu contează, dar poate vor să ne desfiinţeze… Trebuie multe la un spital nu doar bani de salarii, îţi trebuie bani şi pentru hrană, medicamente, reactivi, acreditări pentru laborator, service-uri la aparatură etc. Noi avem noroc că ne plăteşte consiliul judeţean utilităţile, mai avem o speranţă, dar alţii…“, a afirmat managerul Spitalului Dăbuleni, Ileana Măricuţoiu.

„Sunt unele lucruri care nu par gândite bine“

La Spitalul Filiaşi, managerul unităţii şi-a exprimat optimismul în ceea ce priveşte situaţia spitalelor mici, nefiind de acord cu declaraţiile legate de închiderea acestor unităţi medicale. „Într-adevăr, s-a umblat la tarife şi au ajutat spitalele mari, dar pe de o parte este normal, pentru că acolo se rezolvă cazurile cele mai grave. Managerii spitalelor mici se agită pentru că vor cât mai mulţi bani. Nu vreau să fac notă discordantă de ceilalţi colegi ai mei, dar eu cred că spitalele mici nu se vor închide, nu asta e politica. Bugetul este diminuat, dar se pot plăti datoriile. Toate spitalele plătesc medicamentele şi materialele sanitare la 180 de zile, deci din bugetul de anul viitor. Eu nu cred că murim, sunt optimistă. Sigur, nu este un buget care să te lase să te dezvolţi, ci doar să supravieţuieşti“, a fost de părere managerul Spitalului Filiaşi, Ioana Dumitru.
În schimb, la Spitalul Municipal Motru, situaţia pare dramatică. „Joi am semnat noul contract cu Casa şi ni s-a pus în faţă o sumă mai mică decât cea de anul trecut. Suntem un spital de gradul IV, ni s-a redus din paturi, ni s-a scăzut tariful pe caz ponderat… Noi abia ne-am descurcat anul trecut, nu ştiu ce vom face anul acesta. Voiam să scoatem nişte posturi la concurs, dar vom renunţa pentru că nu vom avea bani să plătim acele salarii. Cu ce să mai cumperi şi medicamente, cu ce să mai tratezi şi bolnavii? Noroc că am smuls o promisiune de la primărie şi ne-au fost suportate utilităţile în ianuarie şi februarie. Nu o să se închidă spitalele, dar vor fi lăsate să moară. Ce o să faci când nu o să mai poţi plăti oamenii şi o să fii nevoit să închizi liniile de gardă?“, a spus dr. Teodor Codrin Zavate, managerul Spitalului din Motru. „Sunt unele lucruri care nu par gândite bine. Să vă dau un exemplu de cascadorii râsului. Noi avem contract pe lună pentru rezolvarea a 350 de cazuri, dar noi tratăm mult mai multe, pentru că nu poţi refuza oamenii care vin în Urgenţă. Dar vine Curtea de Conturi şi te întreabă de ce, dacă ai tratat 500-600 de cazuri, nu le-ai facturat? Păi, pentru că nu ţi le plăteşte Casa! Păi, dă-o în judecată, ţi se spune, că altfel e caz penal, e evaziune fiscală. Ce să mai înţelegi?!“, a adăugat acesta.

Nicolăescu: Să se pună accentul
pe internarea de zi

În replică la declaraţiile date Mediafax de manageri anonimi, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că spitalele nu vor primi mai puţini bani şi că managerii respectivi nu au apucat să citească ultimele documente ale Ministerului Sănătăţii. „Prin normele la contractul-cadru, managerii pot mări fondurile prin renunţarea la internări fictive. Ar trebui să se reducă internările continue şi să se pună accentul pe internarea de zi, aşa e prevăzut în noile norme. Un procent de 30% trebuie să fie servicii de internare de zi“, a spus Nicolăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS