21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePandurii, buni de plată la CEO

Pandurii, buni de plată la CEO

Marin Condescu nu scapă de plata a aproape două milioane de euro pe care le are de achitat în numele clubului de fotbal Pandurii către Complexul Energetic Oltenia (CEO). Curtea de Apel Craiova a hotărât la sfârşitul săptămânii trecute că Decizia Curţii de Conturi a României, care a constatat plăţi nelegale de 8,8 milioane de lei făcute de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia către Cluburile Pandurii şi Minerul Motru, trebuie pusă în aplicare integral şi fără condiţionări. Magistraţii craioveni au respins astfel recursul formulat de juriştii Complexului Energetic Oltenia, care au dorit să suspende, la instanţa de Contencios administrativ şi fiscal, actul respectiv, rezultat în urma unui control al Curţii de Conturi a României. Decizia Curţii de Apel din Craiova este irevocabilă. Judecătorii instanţei craiovene nu au făcut altceva decât să confirme soluţia dată de colegii lor din Gorj, care au respins iniţial cererea de suspendare a executării deciziei numărul 13 din 8.06.2012, emisă de Curtea de Conturi a României.

Finanţarea nu era prevăzută în buget

Potrivit raportului Curţii de Conturi a României, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia a finanţat nelegal cu opt milioane de lei, respectiv cu 800.000 de lei Cluburile Sportive Pandurii şi Minerul Motru. Cu toate acestea, cele două cluburi nu se aflau în administrarea companiei. Conform aceluiaşi raport, aferent anului 2011, finanţările au fost acordate fără a avea prevăzute fonduri în acest scop în bugetul de venituri şi cheltuieli. În documentul Curţii de Conturi se mai aminteşte de faptul că prejudiciul trebuie recuperat imediat de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Aceasta a luat între timp denumirea Divizia Minieră şi funcţionează în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Fostul şef al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, nu mai are nici o legătură cu o eventuală recuperare a sumelor, fiind transferat la o carieră minieră. Obligat să aducă în bugetul Companiei cele două milioane de euro este actualul şef al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care a încercat, fără succes, să suspende decizia Curţii de Conturi.

Ciurel, ameninţat cu închisoarea

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că i-a fost comunicat de către Curtea de Conturi a României că riscă între şase luni şi trei ani de închisoare dacă nu pune în aplicare decizia instituţiei de recuperare a celor 8,8 milioane de lei. Marin Condescu a încercat să găsească o soluţie de compromis, când a văzut că instanţa de la Târgu Jiu a emis o hotărâre care nu îl avantajează. Marin Condescu nu a mai aşteptat verdictul Curţii de Apel Craiova şi a solicitat conducerii Complexului Energetic Oltenia plata eşalonată a sumei imputate de Curtea de Conturi a României. Banii trebuia achitaţi în tranşe egale timp de patru sau cinci ani. Soluţia avansată a fost supusă de Laurenţiu Ciurel aprobării Directoratului CEO. Organismul de conducere al companiei producătoare de energie electrică şi lignit a respins însă eşalonarea la plată dorită de Marin Condescu.

La mâna Directoratului

Conform lui Laurenţiu Ciurel, dacă va mai fi posibil, în Directorat va mai fi discutată încă o dată eşalonarea la plată a sumei de 8,8 milioane de lei. Portiţele legale de scăpare în acest caz sunt însă foarte mici, având în vedere că decizia Curţii de Conturi prevede recuperarea întregii sume, fără condiţionări din partea beneficiarului. Trebuie amintit faptul că primele nereguli privind finanţarea clubului de fotbal condus de Marin Condescu au fost evidenţiate public încă de anul trecut într-un raport de audit al Ministerului Economiei, care a verificat activitatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Producătorul de cărbune nu putea, potrivit legii privind cheltuielile sociale, să finanţeze cluburi şi baze sportive pe care nu le avea în administrare. Constatarea Ministerului Economiei la acea dată a fost că cele 8,8 milioane de lei acordate către CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, respectiv CS Minerul Motru au mărit în mod nejustificat cheltuielile de exploatare ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Cu alte cuvinte, banii primiţi de Pandurii şi Minerul Motru s-au reflectat în cheltuieli mai mari de exploatare a cărbunelui.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS