24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIslanda: Opoziţia de centru-dreapta a obţinut o victorie clară

Islanda: Opoziţia de centru-dreapta a obţinut o victorie clară

Opoziţia de centru-dreapta din Islanda a obţinut o victorie clară în alegerile legislative de sâmbătă, care îi permite să negocieze formarea unei noi coaliţii guvernamentale, potrivit rezultatelor definitive, publicate duminică, relatează AFP, citată de realitatea.net.
Partidul Independenţie (dreapta) se clasează pe primul loc, cu 26,7% din voturile exprimate, ceea ce îi asigură 19 mandate în Parlament.
Liderul formaţiunii, Bjarni Benediktsson, urmează să încerce să guverneze cu susţinerea Partidului Progresului (agrarian, de centru), care a obţinut 24,4% din voturile exprimate şi tot 19 mandate.

În urma lor se află partidele din cadrul Guvernului în exerciţiu de stânga, care se confruntă cu o derută, pierzând jumătate din numărul lor de mandate. Alianţa (social-democraţi) a obţinut 12,9% din voturi, adică nouă mandate. Aliatul său, Mişcarea Stânga-Verzi, a obţinut 10,9% din voturi, adică şapte mandate.

De asemenea, două partide noi intră în Parlament. Viitor Luminos (pro-UE) a obţinut şase mandate, cu 8,2% din voturile exprimate. Partidul Piraţilor (libertarian) este primul de acest tip pe care alegătorii îl propulsează în Parlamentul naţional, cu trei deputaţi, în baza unui scor de 5,1%.
În pofida unui scepticism generalizat în rândul populaţiei faţă de clasa politică, participarea este considerată mai degrabă bună, de 83,3%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS