5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRezolvaţi problema câinilor, doamna primar!

Rezolvaţi problema câinilor, doamna primar!

Candidatul Lia Olguţa Vasilescu promitea rezolvarea problemei câinilor fără stăpân în termen de un an. Primarul Lia Olguţa Vasilescu pare că şi-a reevaluat priorităţile. Mii de craioveni ajung anual la spital muşcaţi de câinii agresivi.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, Andrei Butaru, ne-a dezvăluit vineri că, începând cu 2008, circa 2.000 de câini fără stăpân sunt înregistraţi anual în evideţele instituţiei. „Aceasta este media. În 2013 însă, în primele trei luni, au fost înregistraţi deja peste 850 de câini“, a precizat Butaru. Potrivit legislaţiei în vigoare (OUG nr. 155/2001), „serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân la nivel local au obligaţia de a comunica direcţiilor sanitar-veterinare judeţene şi numărul de câini înregistraţi, şi numărul de tatuaj“.
Raportându-ne la aceste informaţii, numărul câinilor crotaliaţi din Craiova depăşeşte lejer cifra de 10.000, ceea ce înseamnă deja o medie de doi câini pe bloc. Numărul real al câinilor, care îi include şi pe cei neluaţi în evidenţe, poate fi mult mai mare. În ultimii doi ani, numărul craiovenilor care ajung la spital cu muşcături aproape s-a dublat, de la 1.600, în 2011 la aproape 3.000, în 2012. Cartierele Băniei sunt terorizate de haitele de câini agresivi, situaţia fiind relatată recent de GdS („Câinii fără stăpân fac legea în Craiova“ – vineri, 19 aprilie 2013). Oamenii se tem să mai meargă pe stradă şi să-şi lase copiii la joacă în faţa blocului din cauza câinilor agresivi. Medicii spun că riscul major la care este supusă o persoană muşcată de un animal este rabia (turbarea), boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic, care este transmis de la animal la om prin muşcătură şi care se caracterizează printr-o encefalomielită cu evoluţie rapidă şi invariabil mortală. Fenomenul înmulţirii câinilor pare scăpat de sub control, oamenii sunt la capătul răbdării şi cer primăriei măsuri urgente. În baza Legii nr. 544/2001, GdS a întrebat autorităţile care este numărul câinilor fără stăpân din oraş şi care este strategia pentru rezolvarea acestei probleme, însă municipalitatea întârzie cu răspunsurile, deşi a trecut mai bine de o săptămână de când aceste informaţii au fost solicitate. Printr-un apel public, jurnaliştii cer primarului Lia Olguţa Vasilescu să respecte Legea nr. 544/2001 (art. 8, alin. 5) şi dreptul constituţional al cetăţenilor de a fi informaţi corect şi la timp despre acţiunile primăriei.

Promisiune din campania electorală, neonorată

În campania electorală din 2012, candidatul Lia Olguţa Vasilescu (acum primar) prezenta propriile soluţii la problema câinilor fără stăpân.
„Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă a Craiovei, iar cea a maidanezilor este cea mai deranjantă. În ceea ce priveşte câinii fără stăpân, există două soluţii. Să luăm modelul celor de la Oradea, care i-au sterilizat, astfel că mai au doar 200 pe străzi. A doua variantă este să procedăm ca autorităţile din Piteşti. Acolo s-a închiriat un adăpost pentru câini într-o pădure, unde s-au dus 3.200 de patrupede. Mâncarea este luată de la supermarketuri, pentru că, înainte să expire, este cedată gratuit acestui adăpost. Putem să adoptăm şi noi aceste soluţii pentru Craiova“, declara Olguţa Vasilescu la postul Digi24, dând termen de un an pentru rezolvarea problemei. În clipul electoral, aceasta promitea construirea unui adăpost de 5.000 de locuri. „Pentru aproximativ 5.000 de câini aflaţi pe străzi există un singur adăpost mizerabil la Făcăi, de 80 de locuri. Aşa arată, aşa va arăta! Craiova, meriţi mai mult!“, suna promisiunea Olguţei Vasilescu. La un an de la alegeri, primăria a contractat realizarea unui adăpost canin la ieşirea spre Breasta, licitaţia fiind câştigată de către firma Team World Construct Craiova, la preţul de 1,871  milioane de lei fără TVA. Fondurile alocate pentru această investiţie prin bugetul pe 2013 se ridică la 2,374 milioane de lei. Spre comparaţie, printr-o modificare făcută peste noapte, primăria a alocat de trei ori mai mult (6,5 milioane de lei) pentru a cumpăra 3,03 hectare din mlaştina de la Balta Craioviţei, bani tăiaţi de la investiţiile în grădiniţe, salubritate şi autobuze noi. Capacitatea de cazare a adăpostului canin de la ieşirea spre Breasta este de 500 de locuri. „Lucrările vor fi gata pe 1 mai“, asigură şeful de şantier, Aurel Tulbă. Proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 155/2001, aflat acum în dezbaterea parlamentului, dă posibilitatea primăriilor să păstreze în adăposturi câinii dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Rămâne de văzut dacă primarul Lia Olguţa Vasilescu îşi va respecta promisiunile din campanie şi va rezolva problema câinilor fără stăpân din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS