24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFizician de succes la clasa a VIII-a

Fizician de succes la clasa a VIII-a

Un elev de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova a obţinut primul loc pe ţară la Olimpiada Naţională de Fizică, derulată zilele trecute

Ioan Bogdan Iordache a început să desluşească tainele Fizicii din primul an de studiu, când a şi obţinut premiul I la olimpiada pe această disciplină. „La momentul respectiv, olimpiada de fizică avea doar fază judeţeană pentru clasa a  VI-a şi m-am calificat pe primul loc“, spune Bogdan. Succesul i-a dezvoltat gustul pentru a munci şi mai mult. În clasa a VII-a a repetat performanţa din anul anterior şi s-a calificat la naţională, dar nu a reuşit să mai participe la această etapă pentru că a preferat să concureze la Olimpiada de Matematică, fiind medaliat cu bronz. Nu şi-a uitat însă pasiunea pentru fizică şi în acest an şcolar s-a calificat din nou la naţională şi a luat locul I. La numai 14 ani, elevul a reuşit să-şi facă performanţele cunoscute nu numai la nivel local, ci chiar naţional. Nu a fost însă uşor. „Au fost două probe, una practică, ce a constat în două experimente, unul pe mecanica fluidelor şi celălalt pe electricitate. Subiectele nu au fost o surpriză. Timpul a fost însă destul de scurt, două ore pentru măsurători şi o oră pentru redactarea rezultatelor obţinute. Am susţinut apoi şi o probă scrisă cu cerinţe interesante, dar cu un grad de dificultate pe măsură“, povesteşe olimpicul. Au fost şi emoţii, pentru că cei mai de temut competitori erau elevii din Capitală.

Secretul  succesului

Bogdan a reuşit să demonstreze însă că la nivelul său, de clasa a VIII-a, nu poate fi deocamdată descalificat de un alt coleg din ţară. Pe locurile II şi III au fost copii din Ialomiţa şi Satu Mare. Elevul Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova susţine că un rol important în deschiderea drumului spre performanţă l-a avut profesorul de la clasă Aurelia Florian. Reţeta succesului a fost însă completată şi de antrenamentul riguros pe care îl face zilnic acasă. „Orele de curs sunt dimineaţa, iar la prânz, când ajung acasă, mă axez, în primul rând, pe temele pentru cea de a doua zi de şcoală. Le fac repede şi îmi rămâne timp suficient şi pentru altceva. Îl folosesc însă pentru pregătirea mea. Lucrez, în funcţie de starea pe care o am, o oră şi jumătate sau chiar două ore la fizică“, mărturiseşte Bogdan Iordache.

Premiat şi la informatică

Fizica nu este singura disciplină la care reuşeşte să facă performanţe Bogdan Iordache. La fel de mult îi place şi informatica, la care a obţinut o nouă calificare la nivel naţional. „După cea de la fizică m-am deplasat de la Satu Mare la Oradea, unde am obţinut locul IV pe ţară. Este cel mai bun rezultat de până acum la această disciplină“, afirmă Bogdan. Rezultatul a fost obţinut după muncă foarte multă. După ce termină de lucrat la fizică, mai alocă două ore şi pentru informatică. A învăţat să facă programare de la clasa a V-a. Are şi un profesor îndrumător, pe Cezar Preoteasa de la Palatul Copiilor, care îi răspunde la toate întrebările suplimentare. În pregătirea sa foloseşte şi multe site-uri care au mii de probleme. Pentru a da randament, olimpicul îşi păstrează şi timp de recreere, în weekend. Îi place să facă sport cu prietenii, printre preferinţe fiind fotbalul şi tenisul atât de masă, cât şi de câmp.

Colegiul „Fraţii Buzeşti“, opţiunea pentru anii de liceu

Până la finalizarea gimnaziului mai sunt două luni, iar Bogdan Iordache, la fel ca multe zeci de elevi de clasa a VIII-a, trebuie să opteze pentru specializarea pe care vor să o urmeze la liceu. Olimpicul ţinteşte spre profilul real al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
„Este prima opţiune pe care o voi face pentru că eu cred că e un mediu propice şi pentru fizică, dar, mai ales, pentru informatică. Este locul unde pot să mă menţin“, aşa îşi descrie Bogdan alegerea pentru următorii ani de liceu. Şi are şanse, având numai medii de zece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS