14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarnea de miel, un lux

Carnea de miel, un lux

Anul acesta, un kilogram de carne de miel nu va fi mai ieftin de 30-35 de lei. Cei care comercializează carne de miel sunt nevoiţi să se adapteze pieţei dacă vor să-şi vândă produsele din carne de miel, chiar dacă au avut dificultăţi în creşterea animalelor iarna din cauza lipsei de vegetaţie şi a scumpirii nutreţurilor.
Crescătorii de animale spun că nu lasă foarte mult la preț, deoarece statul nu le-a oferit nici un sprijin.
„Ne trezim în fiecare dimineaţă la ora 5.00, pentru a le da să mănânce, alergăm cu ei pe câmpuri, e obositor. Dacă nu ai fâneţe, nu te poţi descurca, pentru că preţurile la furajere sunt exorbitant de mari. Nu există nimic în judeţul acesta, totul e la pământ. Fermierii preferă să plece în afară sau să-şi vândă carnea de miel pe internet. Cine să mai vină în târguri? Nu are lumea bani”, a declarat un cioban.
Fermierii spun că nu vor sacrifica foarte mulți miei, ci preferă să aștepte clientul cu mielul viu, să îl taie pe loc, având în vedere că marfa se poate altera dacă nu o cumpără nimeni și atunci vor fi nevoiți să o arunce. Așa că locurile special amenajate pentru sacrificarea mieilor de Paște vor fi pline mai multe cu animale vii, care își vor aștepta clienții.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi îi avertizează pe severinenii care vor să cumpere carne de miel să fie atenţi la respectarea normelor de igienă stabilite prin lege cu privire la sacrificarea, transportul, dar şi comercializarea animalelor respective. Producătorii de la sate şi nu numai, care vând atât carne de miel, cât şi produse ovo-lactate, trebuie să deţină datele acordate de DSVSA sau fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute alimentele respective, completate de medicii veterinari din localităţile de origine. Sacrificarea mieilor de Paşte trebuie să aibă loc în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, dar şi în locuri special amenajate, cu condiţia ca acestea să fie supravegheate de autorităţile sanitar-veterinare şi să respecte cerinţele de igienă specifice. În cazul în care anumite primării fac cereri scrise pentru amenajarea unor locuri cu caracter temporar pentru ca fermierii să sacrifice şi să comercializeze animale, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare, carnea de miel rezultată poate fi livrată exclusiv consumatorilor, fără implicarea altor unităţi alimentare înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar.
Locurile de sacrificare a mieilor pot funcţiona numai în intervalul 20 aprilie – 5 mai 2013. Responsabilitatea privind garantarea siguranţei alimentelor revine DSVSA Mehedinţi, precum şi autorităţilor locale, primării sau prefectură.
 „În cazul constatării unor nereguli, se suspendă autorizarea sanitar-veterinară. De asemenea, se verifică depozitarea şi comercializarea ouălor şi se interzice desfăşurarea activităţii în spaţii improvizate, unde nu se asigură temperatura igiena necesare. DSVSA Mehedinţi interzice comercializarea ouălor care nu provin din centre de ambalare autorizate. Producătorii particulari trebuie să beneficieze de efectuarea examenului ovoscopic de personalul veterinar autorizat, care are datoria de a controla modul în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare. Autorităţile interzic comercializarea ouălor cu coaja deteriorată, retragerea alimentelor respective de la vânzare, dar şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora. De asemenea, trebuie verificată marcarea ouălor conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 589/2008 privind regimul de comercializare a ouălor”, a declarat Adriana Ganea, purtător de cuvânt al DSVSA Mehedinţi.
Cinci puncte de sacrificare a mieilor au fost stabilite de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVA) Mehedinţi, care vor fi în Drobeta Turnu-Severin, Orşova, Vânju Mare, Baia de Aramă şi Strehaia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS