11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzotatul de amoniu, potenţiala cauză a exploziei din Texas

Azotatul de amoniu, potenţiala cauză a exploziei din Texas

Cauzele exacte ale exploziei de la fabrica texană West Fertilizer nu erau cunoscute încă, joi, însă amoniacul anhidru, un gaz utilizat la producerea azotatului de amoniu, a fost citat ca potenţială cauză a sinistrului, relatează AFP, citată de Mediafax.
Explozii care au devastat, în trecut, fabrici de îngrăşăminte, ca cea care a avut loc miercuri lângă Waco, în Texas, şi ca cea de la Uzina AZF, la Toulouse, în Franţa, în 2001, implică adesea nitratul de amoniu, un îngrăşământ utilizat la scară mare în agricultură.
Azotatul de amoniu este, ca atare, relativ puţin exploziv.
El se prezintă sub formă de praf alb sau de granule foarte solubile în apă şi nu reprezintă pericol, cu condiţia să nu fie încălzit. Începând de la temperatura de 210 grade Celsius, el se descompune, iar dacă temperatura creşte şi mai mult, peste 290 de grade Celsius, reacţia poate fi amplificată şi să devină exploziv.
Un incendiu, tuburi supraîncinse, o instalaţie electrică defectuoasă sau fulgerul pot fi suficiente pentru a declanşa o asemenea reacţie în lanţ.
Însă, pentru ca să fie produsă o explozie, sunt necesare totodată volume importante de azotat de amoniu, subliniază experţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS