15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA promit sprijin aliaţilor din Asia

SUA promit sprijin aliaţilor din Asia

Secretarul de Stat american John Kerry s-a angajat ca Statele Unite să îi apere şi protejeze pe aliaţii sud-coreeni şi japonezi de o ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord, relatează AFP. Anunţul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul sud-coreean de Externe.

Şeful diplomaţiei americane a denunţat o „retorică inacceptabilă dezvoltată de către Guvernul nord-coreean în ultimele zile”, în urma unei întâlniri cu Yun Byung-se, conform realitatea.net.

„Statele Unite nu vor lăsa Coreea de Nord să fie o putere nucleară şi, repet, Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru a se apăra şi a îi apăra pe aliaţii săi, Coreea (de Sud) şi Japonia”, a declarat Kerry. „Suntem complet pregătiţi şi capabili să facem acest lucru, iar eu cred că Coreea de Nord o înţelege”, a subliniat secretarul de Stat.

Coreea de Nord a intrat marţi într-o nouă etapă a conflictului său cu membrii comunităţii internaţionale, anunţând că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU ce îi interzic orice program atomic.

„Dar, iar acest «dar» este important aici, noi spunem în mod clar, aşa cum am făcut întotdeauna, că Statele Unite cred că există o cale foarte simplă pentru ca Coreea de Nord să se alăture comunităţii naţiunilor şi să spună în mod clar că urmăreşte un obiectiv paşnic”, a argumentat Kerry, dând un semn de deschidere faţă de Phenian. „Au de ales, iar această opţiune constă în a începe negocieri privind o dezarmare nucleară”, a pledat şeful democraţiei americane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS