8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaborator de informatică împărţit profesorilor

Laborator de informatică împărţit profesorilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=Cp9RWEbKcuM

Şcoala gimnazială „Petre Ivanovici“ din Băileşti a primit în acest an şcolar 15 notebook-uri donate de un market pentru a dota laboratorul de informatică al unităţii de învăţământ. Aparatura IT nu a intrat însă în laboratorul cu pricina, ci a ajuns, în bună parte, pe inventarul a zece cadre didactice, care au luat acasă notebook-urile, ceea ce a atras nemulţumirea părinţilor.

Scandalul pe tema notebook-urilor a pornit de la părinţii care au contribuit la dotarea Şcolii gimnaziale „Petre Ivanovici“ din Băileşti. Campania a fost derulată de lanţul de magazine PROFI, care a realizat un fel de concurs, ce impunea ca dotarea unităţilor de învăţământ să se facă în funcţie de numărul voturilor exprimate de cumpărători. „La fiecare cumpărătură, consumatorul primeşte, pe lângă bonul fiscal aferent cumpărăturilor efectuate, un bon nefiscal pe care sunt evidenţiate punctele achiziţionate. Pe acest bon nefiscal se completează numele şcolii cu clasele I-VIII căreia participantul doreşte să-i acorde punctele achiziţionate. Bonul completat se introduce în urna situată lângă casa de marcat, în scopul cumulării de puncte pentru clasamentul final. Clienţii pot acorda puncte oricărei şcoli cu clasele I-VIII“, se arată în regulamentul campaniei. În această competiţie s-au înscris mii de unităţi de învăţământ din toată ţara. Şcoala „Petre Ivanovici“ din Băileşti a fost printre unităţile câştigătoare, spre bucuria părinţilor elevilor acestei unităţi de învăţământ, care spun că au investit bani şi au votat ca şcoala să aibă în dotarea laboratorului de informatică mai multe computere.

Consiliul profesoral le-a schimbat destinaţia

Notebook-urile au fost aduse în şcoală la sfârşitul lunii decembrie 2012, dar nu au intrat în laboratorul de informatică. Consiliul profesoral, întrunit pe 15 ianuarie, a decis ca zece dintre aceste calculatoare să intre în grija responsabililor de comisii metodice. Directorul unităţii de învăţământ, Cristian Băluna, susţine că: „Decizia de a le da în grija profesorilor responsabili de comisii metodice a fost luată ca urmare a faptului că nu există un profesor titular de informatică în şcoală, care să le ia pe inventar şi să răspundă pentru defectarea lor. În plus, această disciplină este făcută opţional la clasele a V-a şi a VI-a, iar profesorul vine o singură dată pe săptămână şi restul copiilor nu ar fi beneficiat de ele. Le-am dat astfel mai multor profesori, pentru a pregăti lecţiile.  Lucrează şi cu copiii la clasă. Avem poze cu elevii cum lucrează pe notebook. Le iau şi la cercurile metodice. Mai sunt cinci notebook-uri în biroul meu şi poate veni orice cadru didactic să le ia pentru a le folosi la clasă. Au fost date şi la orele de informatică“, a precizat directorul şcolii, profesor Cristian Bălună.
Potrivit procesului-verbal încheiat de consiliul profesoral, notebook-urile au fost date,  printre altele, responsabilului pentru situaţii de urgenţă, comisiei diriginţilor, comisiei pentru creşterea calităţii, comisiei responsabile pentru perfecţionarea cadrelor didactice. Distribuirea aparaturii este aspru criticată de părinţi, care spun că „s-au făcut la început câteva poze cu copii la notebook şi apoi nimic. Ni se pare o bătaie de joc la adresa copiilor, dar şi a părinţilor, pentru că am plătit şi am sprijinit toate activităţile şolii“.

Sponsorul lasă problema în grija ministerului

Familiile copiilor cer ca notebook-urile să ajungă în laboratorul de informatică şi să fie folosite de elevi, pentru că în prezent şcoala are doar 12 computere, care sunt insuficiente la această disciplină, lucrând câte doi sau chiar trei elevi la un computer. În plus, aceştia susţin că donaţia a fost cu destinaţie pentru laborator, sloganul campaniei fiind chiar „Dotează-şi şcoala preferată cu un laborator de informatică“. Acelaşi lucru este susţinut şi de reprezentanţii lanţului de magazine care a oferit aparatura. Numai că, în situaţia de faţă, nu pot interveni pentru remediere. „Scopul campaniei este de a ajuta elevii şi profesorii în derularea actului educaţional. Într-adevăr, notebook-urile au fost date pentru dotarea laboratorului de informatică, dar dacă nu a fost făcut acest lucru nu putem să intervenim să le impunem asta, pentru că nu avem nici un fel de autoritate asupra lor. Unităţile de învăţământ sunt în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu care am şi făcut parteneriat în campanie. De acolo ar trebui să se intervină, pentru a fi folosite corect“, a precizat Gabriel Pâslaru, reprezentant PR al campaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS